3 z 6Należy spożyć do...
Termin przydatności do spożycia oznacza się określeniem „należy spożyć do: dzień, miesiąc, rok”. Co to znaczy dla konsumentów? Data wskazana na opakowaniu to termin, po upływie którego produkt nie nadaje się do spożycia i nie wolno go jeść.
Najczęściej określenie znajduje się na produktach nietrwałych, które łatwo się psują, takich jak nabiał, ryby, mięso, wędliny, gotowe produkty garmażeryjne. Jeżeli minął termin, produkty powinny być wycofane z obrotu i nie mogą być przeznaczone do spożycia.
Nawet jeśli nie ma oznak zepsucia, należy bezwzględnie przestrzegać terminu przydatności. Zjedzenie przeterminowanych produktów grozi zatruciem pokarmowym.
Warto wiedzieć, że w przypadku takich artykułów należy zwrócić uwagę nie tylko na termin przydatności do spożycia, ale również warunki przechowywania.
Na etykietach często znajdują się konkretne wskazówki, np. „należy przechowywać w lodówce” czy „po otwarciu zużyć w ciągu trzech dni”. Przestrzegając tych zaleceń, mamy pewność, że żywność jest bezpieczna.
Przeczytaj również: Związki mutagenne i kancerogenne w żywności