Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Marta Heller-Surowiec

Jak jeść więcej warzyw? Sposoby na dodanie warzyw do każdego posiłku

 Sylwia Stachura
02.09.2016 14:52
Jak jeść więcej warzyw? Sposoby na dodanie warzyw do każdego posiłku
Jak jeść więcej warzyw? Sposoby na dodanie warzyw do każdego posiłku (Zdjęcie warzyw / Shutterstock)

Każdego dnia powinniśmy jeść 5 porcji warzyw i owoców. Nie oszukujmy się – trudno tak skomponować swoje menu, by zawierało zalecaną dawkę tych produktów. Co zrobić, żeby jeść więcej warzyw? Sprawdź, jak w łatwy sposób dodać je do każdego posiłku, aby codzienna dieta była bogatsza w witaminy i minerały.

spis treści

1. Śniadanie z warzywami

7 owoców i warzyw, których lepiej nie obierać ze skórki
7 owoców i warzyw, których lepiej nie obierać ze skórki [7 zdjęć]

Ziemniaki to jeden z podstawowych produktów w naszej kuchni. Zwykle przygotowujemy je jako dodatek do

zobacz galerię

Robiąc śniadanie, częściej sięgamy po owoce niż warzywa. Dodajemy je do musli, owsianki, koktajli. Warzywa w śniadaniu nie muszą być tylko dodatkiem do kanapek w postaci plasterka pomidora czy ogórka. Purée z dyni można dołożyć do masy na pancakesy, zrobić wytrawną owsiankę z marchewką albo przygotować omlet ze szpinakiem i świeżymi ziołami.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Zobacz także: 6 rzeczy, które sprawiają, że warzywa w twojej diecie są mniej zdrowe

2. Kanapka na lunch

W przerwie śniadaniowej w pracy zwykle sięgamy po kanapki. Można do nich dołączyć naprawdę dużo warzyw albo wziąć pojemnik z jarzynami pokrojonymi w słupki. Jeśli jesteśmy na diecie i próbujemy maksymalnie ograniczyć ilość kalorii w posiłkach, od czasu do czasu możemy zamienić kromki pieczywa na liście sałaty. Kanapka będzie wtedy lżejsza i zdrowsza.

Zobacz także: 26 propozycji na lunch poniżej 400 kalorii

3. Warzywny obiad

Do obiadu zawsze podajemy sałatki albo warzywa gotowane na parze, ale możemy jeść ich jeszcze więcej. Jak? Zamiast dodatków w postaci kaszy czy ziemniaków, przygotujmy purée z warzyw – selera, kalafiora, pasternaku. Danie główne zyska wtedy dodatkowe witaminy i będzie mniej kaloryczne.

Wielbiciele kuchni włoskiej, którzy kochają makarony, mają świetną alternatywę dla pełnej węglowodanów pasty. Makaron można przyrządzić z warzyw! Marchewka i cukinia świetnie sprawdzają się w tej roli. Warzywne spaghetti można przygotować przy pomocy obieraczki do warzyw lub specjalnej tarki spiralnej, tzw. spiralizera. Wystarczy dodać sos warzywny, by cieszyć się zdrowym i niezwykle lekkim posiłkiem w stylu włoskim.

 

4. Przekąski z warzyw

Podczas relaksującego seansu filmowego na kanapie w piątkowy wieczór lubimy coś pochrupać. Niestety, chipsy, krakersy i paluszki są pełne pustych kalorii oraz soli, której spożywanie w nadmiarze jest szkodliwe dla zdrowia. Dobrym pomysłem jest przygotowanie chipsów warzywnych. Jakie warzywa sprawdzą się w tej roli? Buraki, marchewka i jarmuż to świetne produkty na chrupiącą przekąskę. Wolisz słodkie smaki? Przygotuj chipsy z jabłek z dodatkiem rozgrzewających i aromatycznych przypraw, takich jak cynamon, wanilia czy imbir.

5. Ciasta z warzywami

Chcesz jeść zdrowo i jednocześnie nie rezygnować ze słodkich przyjemności? Rozwiązaniem dla ciebie są zdrowe ciasta z warzywami. Do wyboru masz wiele możliwości – klasyczne ciasto marchewkowe, amerykański placek dyniowy albo bogate czekoladowe brownie z burakami. Ciasta z dodatkiem warzyw są lekkie, wilgotne i dobrze się przechowują. Warto przetestować przepisy na warzywne słodkości we własnej kuchni.

Warzywa powinny być podstawą zdrowej diety, dlatego warto wiedzieć, jak przemycić ich więcej do codziennych posiłków. W prosty i szybki sposób uzyskamy dania pełne witamin i minerałów niezbędnych dla zdrowia i dobrej kondycji.

Zobacz także: Dlaczego należy jeść więcej fioletowych warzyw i owoców?

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze