Trwa ładowanie...

Jak przetrwać święta bez problemów z jelitami? Dietetyk mówi, co najlepiej pić

Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, podczas których zasiądziemy do rodzinnego stołu, który aż będzie się uginał pod potrawami. Każdy wie, że warto zachować umiar w jedzeniu i piciu, by nie wykończyć żołądka czy jelit. Dietetyk kliniczny podpowiada, co warto pić, aby uniknąć niestrawności i przyspieszyć proces trawienia.

Zobacz film: "Prof. Fal o lekach na COVID-19"

spis treści

1. Które napoje pomogą nam przetrwać święta bez zgagi i niestrawności?

Według mgr Joanny Sobczak, dietetyka klinicznego, aby uchronić się przed zgagą, przede wszystkim należy zachować umiar w jedzeniu i piciu.

Zgaga to stan nieprzyjemnego uciążliwego pieczenia w przełyku, czasem też w okolicach mostka. Przyczyną zgagi jest cofanie się kwaśnego soku żołądkowego (inaczej zarzucanie lub refluks) z żołądka do przełyku wbrew perystaltyce.

- Jeśli będziemy się przejadać, jeść ciężkostrawne potrawy, to żadna mikstura nam nie pomoże - twierdzi Sobczak.

Są osoby, które starają się zachować zasady prawidłowego odżywiania. Mają jednak wrażliwy układ pokarmowy, dlatego są podatne na zgagę. Według dietetyka klinicznego, w takiej sytuacji należy pić napoje, które pomogą nam pozbyć się zgagi. Są to m.in.:

- Do miseczki należy wlać: 3 łyżki aloesu, 1 łyżeczkę miodu, 1 szklankę wody. Opcjonalnie można dodać sok z cytryny. Wszystkie składniki trzeba wymieszać. Następnie miksturę przelewamy do szklanki i możemy ją wypić - mówi Joanna Sobczak.

Osoby, które są podatne na zgagę i niestrawność oraz mają problem z metabolizmem, powinny unikać słodzonych kompotów z suszu.

Według dra Łukasza Durajskiego, pediatry i członka WHO w Polsce, pacjenci, którzy są podatni na zgagę, nie powinni spożywać także ostrych, kwaśnych, alkoholowych napojów, które podrażniają żołądek.

- Jeśli podczas świąt dopadnie nas zgaga, to powinniśmy pić napoje, które nie będą podrażniać błony śluzowej żołądka, takie jak np. napar z siemienia lnianego lub herbata z rumianku, majeranku czy melisy - mówi dr Durajski.

2. Jakich produktów należy unikać?

Dr Łukasz Durajski zaleca, aby podczas nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia unikać produktów, które podrażniają przewód pokarmowy i przełyk oraz pobudzają wydzielanie soku żołądkowego. Są to m.in.:

  • musztarda,
  • pomidory,
  • ketchup,
  • owoce cytrusowe,
  • ostre potrawy,
  • nabiał,
  • wędliny,
  • chipsy,
  • pączki,
  • czekolada,
  • mocna herbata,
  • kawa,
  • napoje gazowane.

- Podczas świąt jemy gigantyczną ilość jedzenia. Nasz przewód pokarmowy nie jest w stanie sobie z tym poradzić. Zaczyna wytwarzać wówczas dużą ilość kwasu solnego, co negatywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Prowadzi to do zgagi. Dlatego również zalecam zachować umiar w jedzeniu i piciu. Niestety wiele osób objada się. Wszystko dlatego, że wydaje im się, że za kilka dni nie będą mieli dostępu do świątecznego jedzenia. Jest to nieprawidłowe podejście - twierdzi dr Durajski.

- Wiele osób preferuje wylegiwanie się po jedzeniu. Należy unikać pozycji poziomej, leżącej. Lepiej po posiłku udać się na spacer - dodaje ekspert WHO.

Czynnikami generującymi ryzyko rozwoju zgagi są: otyłość, palenie tytoniu, picie alkoholu, życie w stresie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.