Anyż gwiaździsty - właściwości, nalewka na niestrawność, w kuchni, jako ozdoba
Anyż gwiaździsty, inaczej zwany również anyżem gwiazdkowym, to przyprawa, która pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Jej charakterystyczny, lekko słodki smak, niezwykły aromat oraz wyjątkowy kształt sprawiły, że ta przyprawa znalazła swoje zastosowanie między innymi w kuchni, medycynie naturalnej oraz jako ozdoba.
1. Właściwości anyżu gwiaździstego
Już w medycynie starożytnych Greków i Egipcjan stosowano anyż gwiaździsty. Mimo upływu lat, ta przyprawa nadal znajduje swoje zastosowanie przy leczeniu naturalnymi sposobami. Anyż gwiaździsty przyda się zwłaszcza tym osobom, które cierpią na niestrawność, a więc pomaga w skutkach przejedzenia.
Roślina ta stymuluje wydzielanie soków żołądkowych. Ponadto, ma działanie wiatropędne i rozkurczowe, a więc może dawać ulgę osobom, które zmagają się z wzdęciami i gazami. Jakie jeszcze zalety ma anyż gwiaździsty? * pobudza apetyt,
- działa wykrztuśnie,
- pomaga przy zapaleniu oskrzeli, gardła i chrypie oraz przy suchym kaszlu,
- działa odstraszająco na komary i zabija kleszcze,
- pobudza laktację.
2. Nalewka na niestrawność
Dawniej, medycyna opierała się wyłącznie na produktach naturalnych. Dziś wielokrotnie wracamy do starych i jednocześnie sprawdzonych przepisów na domowe lekarstwa. Jednym z nich może być nalewka anyżowa z miodem. Zarówno przepis, jak i przygotowanie nie należą do skomplikowanych. Co należy przygotować: * 20 g anyżu gwiazdkowego,
- szklankę wódki,
- 4 łyżki miodu,
- szklankę spirytusu.
Sposób przygotowania nalewki z anyżu:
- Anyż gwiazdkowy umieść w zamkniętym naczyniu ze spirytusem i pozostaw na 2 tygodnie.
- Po upływie 2 tygodni powstały płyn zlej do innego naczynia i umieść w chłodnym, ciemnym miejscu.
- Anyż przełóż do butelki i zalej go wódką – zakręć i odstaw na kolejne 2 tygodnie.
- Następnie wymieszaj ze sobą obydwa płyny i dodaj wymaganą ilość miodu.
- Tak przygotowaną miksturę można stosować do 3 razy dziennie, maksymalnie do 20 kropli rozpuszczonych w łyżeczce płynu lub cukru.
3. Anyż gwiaździsty w kuchni
Anyż gwiaździsty znalazł również szerokie zastosowanie w kulinariach i wyrobach alkoholowych. Ze względu na swój wyjątkowy aromat i słodki smak, najczęściej jest używany jako przyprawa do świątecznych mięs – wieprzowiny, drobiu czy cielęciny, ale także warzyw. Miłośnicy alkoholi domowej roboty mogą go zastosować przy wyrobie nalewek.
Anyż gwiaździsty dodaje się również do zup owocowych oraz kompotów. Jego gwiazdki podbijają smak kawy oraz herbaty. Ciekawostką jest, że obok goździków, cynamony, kopru włoskiego i pieprzu syczuańskiego, anyż gwiaździsty jest składnikiem przyprawy pięciu smaków. Jest też w stanie wzbogacić potrawę jednocześnie o cztery podstawowe smaki – słodki, słony, kwaśny i gorzki.
4. Anyż gwiaździsty jako ozdoba
Jak sama nazwa wskazuje, anyż ten ma kształt, najczęściej, ośmioramiennych gwiazdek. Zarówno jego bryła, jak i naturalne pochodzenie znajdują swoje zastosowanie przy tworzeniu ręcznych ozdób świątecznych, np. stroików.
5. Ile kalorii ma anyż?
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 2 g (1 łyżeczka, cały) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 337 kcal | 7,08 kcal |
Białko | 17,60 g | 0,37 g |
Węglowodany | 50,0 g | 1,05 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 14,60 g | 0,31 g |
Tłuszcz | 15,90 g | 0,33 g |
Tłuszcze nasycone | 0,59 g | 0,01 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 9,78 g | 0,21 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 3,15 g | 0,07 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 21,0 mg | 0,44 mg |