Trwa ładowanie...

Czerwona herbata - właściwości, odchudzanie, dieta

Czarna, zielona, czerwona, biała. Aromatyzowana, z cytryną, sokiem malinowym, mlekiem. Słodka lub gorzka. Herbata jest od wieków jednym z ulubionych gorących napojów. Czerwona odmiana herbaty nie jest najchętniej wybierana. Dlaczego? Mało kto wie o cudownych właściwościach odchudzających czerwonej herbaty... Czerwona herbata na odchudzanie tzw. herbata pu erh, pomaga szybko pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej, a oprócz tego działa korzystnie na różnorodne procesy zachodzące w naszym organizmie. Procesy fermentacyjne zachodzą w niej krócej niż w herbacie czarnej, dlatego zawiera więcej enzymów i mikroelementów.

Zobacz film: "Czerwona herbata - fakty i mity"

spis treści

1. Czerwona herbata - właściwości

Czerwona herbata poddawana jest bardzo krótkiemu procesowi fermentacji. Spośród wszystkich rodzajów herbat zawiera najwięcej mikroelementów i kofeiny. Jej działania nie sposób przecenić. Polacy znają ją od dawna. Ciekawostką jest, że była ona kiedyś codziennym napojem Polaków. Jedno ze wspomnień naszej PRL-owskiej rzeczywistości to właśnie czerwona herbata oolong. Jej spolszczona nazwa brzmiała: ulung. Wtedy była najtańsza i powszechnie dostępna. Wówczas jednak chyba mało kto zdawał sobie sprawę z jej leczniczych właściwości.

Czerwona herbata ma duży wpływ na funkcjonowanie narządów wewnętrznych i całego organizmu. Pozytywne działanie czerwonej herbaty to m.in.:

  • oczyszczanie organizmu z toksyn dzięki właściwościom moczopędnym,
  • pobudzanie do pracy układu trawiennego oraz jelit, a co za tym idzie, regulowanie procesu metabolizmu i przyspieszanie spalania tkanki tłuszczowej,
  • obniżanie poziomu cholesterolu,
  • poprawianie krążenia dzięki obniżeniu ciśnienia krwi,
  • wzmacnianie układu odpornościowego
  • dostarczanie organizmowi niezbędnych minerałów i mikroelementów, takich jak wapń, mangan czy fluor, niezbędny przy ochronie dziąseł i szkliwa zębów, a także białko czy olejki eteryczne,
  • pobudzanie sprawności umysłowej poprzez wzrost koncentracji.

Ostatnie badania naukowe dowodzą także, że czerwona herbata zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych.

Picie czerwonej herbaty pomorze stracić na wadze
Picie czerwonej herbaty pomorze stracić na wadze (123rf)

2. Czerwona herbata a odchudzanie

Czerwona herbata pu erh przyspiesza przemianę materii, w szczególności zaś wspomaga metabolizm tłuszczów. To bardzo ważne dla osób, które nie potrafią sobie odmówić obfitych i tłustych posiłków. Pijąc czerwoną herbatę pu erh bezpośrednio po takim daniu, sprawimy, że tłuszcze wchłaniane są w znacznie mniej skomplikowanej postaci, a większa ich ilość jest natychmiast przetwarzana w energię. W taki sposób działają polifenole i enzymy. Regulacja produkcji żółci przez trzustkę oraz wspomaganie pracy żołądka sprawia, że proces spalania tłuszczów jest szybki i sprawny. Dodatkowo sprzyja mu teina – herbaciana odmiana kofeiny. W kuracji odchudzającej należy pić od 4 do 6 filiżanek czerwonej herbaty dziennie, zawsze ok. pół godziny po posiłku lub przekąsce. Szczególnie pomocne w diecie jest picie herbaty liściastej. Pijąc czerwoną herbatę pu erh na czczo możemy sobie jednak zaszkodzić. Herbata czerwona na czczo jest niezdrowa, ponieważ wypłukuje z organizmu magnez.

Poznaj właściwości czerwonej herbaty
Poznaj właściwości czerwonej herbaty [5 zdjęć]

Czerwona herbata, inaczej oolong, poddawana jest bardzo krótkiemu procesowi fermentacji. Spośród wszystkich...

zobacz galerię

Zauważono, że czerwona herbata pu erh pomaga schudnąć zwłaszcza osobom między 35. a 55. rokiem życia, które przybrały na wadze, ponieważ nieprawidłowo się odżywiały.

Należy pamiętać, że aby zobaczyć efekty czerwonej herbaty należy pić ok. 3 do 6 filiżanek herbaty w ciągu dnia. Jednak utrata wagi to nie jedyny efekt czerwonej herbaty. Dzięki czerwonej herbacie zapobiegniemy rozwojowi próchnicy, unormujemy ciśnienie krwi i usprawnimy pamięć.

3. Czerwona herbata - dieta

Jednak samo picie czerwonej herbaty nie jest dobrą kuracją odchudzającą. Bardziej przypomina herbacianą głodówkę i powolny proces wyniszczania organizmu. Dlatego czerwoną herbatą można jedynie wzbogacić inne elementy diety. Aby odkryć odchudzające właściwości czerwonej herbaty, należy ograniczyć ilość spożywanych posiłków (najlepiej jeść częściej, nawet 5 razy dziennie, ale mniejsze porcje) i postawić na ich jakość. Ważna jest też aktywność fizyczna. Jeśli te zasady skutecznej i zdrowej diety będą zachowane, pijąc czerwoną herbatę z pewnością wspomożemy odchudzanie.

Czerwona herbata ma intensywny smak, brunatne zabarwienie i pachnie nieco ziemią. Parzenie herbaty czerwonej różni się np. od parzenia herbaty czarnej. Temperatura odpowiednia do parzenia czerwonej herbaty to 90-96 stopni. Nie należy jednak trzymać suszu zbyt długo w wodzie (od 3 do 5 minut). Warto jednak zauważyć, że czerwoną herbatę można parzyć więcej niż raz. Warto pić herbatę czerwoną bez cukru. Dlaczego? Ponieważ ten słodki dodatek może zneutralizować niektóre lecznicze właściwości napoju.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Czerwona herbata ze względu na cenne właściwości zasługuje na honorowe miejsce w naszym codziennym jadłospisie. Nie możemy jednak przeceniać możliwości odchudzających czerwonej herbaty. Skuteczne odchudzanie zawsze wymaga od nas ogromnej pracy i zaangażowania.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.