Jak przygotować leczniczy syrop i nalewkę z chrzanu?
Chrzan, który rośnie zarówno w ogródku, jak i dziko na łąkach, to naturalny antybiotyk, od wieków znany na całym świecie ze swoich prozdrowotnych właściwości. Można go dodać do wielu potraw, ale również przyrządzić z niego zdrowy syrop lub leczniczą nalewkę. Dowiedz się jak szybko i łatwo przyrządzić wzmacniającą miksturę z chrzanu.
1. Syrop i nalewka z chrzanu
Chrzan niszczy wirusy i bakterie, podnosi odporność i zwalcza stany zapalne organizmu. Poza tym jego obecność w naszym codziennym jadłospisie zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów i chorób mózgu. W chrzanie znajdziemy sporo przeciwutleniaczy, fitoncydów, witaminy A i C oraz witamin z grupy B. Roślina zawiera również cenny dla organizmu potas, wapń, magnez, jod i fosfor.
Nalewka z chrzanu
Żeby przygotować nalewkę będziemy potrzebować:
- 100 gramów startego chrzanu,
- 100 ml czystej wódki,
- 1 litr wytrawnego białego wina.
Chrzan zalewamy winem zmieszanym z wódką. Mieszankę zamykamy szczelnie w pojemniku i odstawiamy na tydzień. Po upływie tego czasu zawartość butelki przecedzamy przez płócienną ściereczkę. Następnie nalewkę rozlewamy do butelek. Eliksir spożywamy przed posiłkami, 3 razy dziennie, po jednej łyżce stołowej. Nalewka ma silne właściwości wzmacniające, bakteriobójcze i przeciwzapalne.
Syrop z chrzanu
Do przyrządzenia syropu syrop, potrzebne nam będą:
- 200 gramów startego chrzanu,
- 200 gramów miodu,
- 200 ml chłodnej przegotowanej wody,
- 60 ml soku z cytryny.
Składniki wrzucamy do kielicha blendera i miksujemy. Tak przygotowaną miksturę stawiamy na minimum godzinę w temperaturze pokojowej. Potem odcedzamy przez gazę. Powstały syrop wlewamy do wyparzonego słoika i wstawiamy do lodówki. Dorosłym osobom zaleca się pić 1 łyżkę mikstury rozcieńczonej z przegotowaną wodą, 3 razy w ciągu dnia. Natomiast dzieciom podajemy 3 razy dziennie 1 łyżkę syropu rozcieńczonego z mlekiem.
2. Chrzan - skutki uboczne
Należy jednak pamiętać, że spożywanie chrzanu w nadmiarze może powodować skutki uboczne. Możemy do nich zaliczyć podrażnienie przewodu pokarmowego. Dotyczy to szczególnie osób borykających się z nieswoistymi zapaleniami jelit, wrzodami żołądka lub jelit, infekcją układu pokarmowego albo innymi dolegliwościami związanymi z przewodem pokarmowym.
Na chrzan powinny uważać również pacjenci z niewydolnością nerek i niedoczynnością tarczycy, ponieważ w dużych ilościach może on nasilić objawy tych schorzeń. Poza tym chrzan może powodować nadmierne oddawanie moczu.