Trwa ładowanie...

Jak samodzielnie wyhodować zdrowy czosnek?

 Kamil S. Sikora
Kamil S. Sikora 08.02.2022 19:03
Jak samodzielnie wyhodować zdrowy czosnek?
Jak samodzielnie wyhodować zdrowy czosnek? (Getty images)

Jest doskonałym dodatkiem do zup, sosów, pizzy, marynat, zapiekanek, makaronów i wielu innych potraw. Czosnek uważany jest również za najsilniejszy naturalny antybiotyk. Można go kupić w każdym sklepie, ale także wyhodować samodzielnie. Poznaj prostą i skuteczną metodę.

spis treści

1. Jak samemu korzenić czosnek?

Nawet jeśli nie posiadasz żadnego doświadczenia w hodowaniu roślin, to samodzielne posadzenie czosnku nie powinno ci sprawić najmniejszych problemów.

  • Na początek wystarczy wziąć plastikową butelkę i odciąć od niej część z nakrętką.
Zobacz film: "Urządzamy domowy zielnik"
  • Potem należy zagiąć ostre krawędzie, lekko przykładając do nich rozgrzane żelazko.
  • Następnie pojemnik trzeba wypełnić po brzegi wodą, a na wygiętych krawędziach położyć główkę czosnku.
  • Wodę, która po jakimś czasie wyparuje z butelki, trzeba regularnie uzupełniać.
  • Kolejną czynnością jest przygotowanie doniczki o średnicy ok. 20 cm. Pojemnik wykładamy papierem i zasypujemy ziemią zmieszaną z kompostem. Warto wiedzieć, że dla czosnku najlepsza jest wilgotna i próchnicza gleba bogatą w składniki pokarmowe.
  • Główki czosnku dzielimy na ząbki i każdy z nich oddzielnie wkładamy do doniczki. Ząbki powinny być całkowicie przykryte ziemią. Doniczkę stawiamy w miejscu nasłonecznionym, regularnie podlewamy wodą i nawozimy co trzy tygodnie nawozem organicznym.
  • Po upływie dwóch miesięcy przesadzamy rośliny do większej doniczki lub do ogrodu. Gdy zauważymy, że szczypior, który wyrósł, zacznie się załamywać lub pojawią się na nim kwiatostany, wówczas możemy zebrać czosnek.
  • Po zebraniu czosnek trzeba wysuszyć, wieszając go w przewiewnym pomieszczeniu.

Dodając do ulubionych potraw wyhodowane przez nas warzywa, będziemy mieli pewność, że wyrosły w odpowiednich warunkach.

Regularnie sięgając po czosnek, podniesiemy naszą odporność na różnego rodzaju dolegliwości, zwalczymy objawy grypy i przeziębienia oraz obniżymy zbyt wysokie stężenie cholesterolu we krwi. Allicyna, która uaktywnia się poprzez zmiażdżenie lub pokrojenie ząbka czosnku, jest silnym przeciwutleniaczem. Substancja niszczy szkodliwe wolne rodniki, opóźnia proces starzenia się organizmu i zmniejsza ryzyko nowotworów.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze