Wyhoduj własne nowalijki
Nowalijki są jednym z pierwszych symptomów wiosny. Wraz z nastaniem marca oczekujemy ich niecierpliwie i chętnie kupujemy, gdy tylko pojawią się na sklepowych półkach. Niestety pierwsze wiosenne warzywa są często nafaszerowane chemią i pozbawione jakichkolwiek wartości odżywczych.
Opryskiwanie preparatami na choroby grzybowe i nawożenie zbyt dużymi ilościami sztucznych substancji to rutynowa praktyka, która ma na celu osiągnięcie dużego plonu i ograniczenie strat spowodowanych nieodpowiednimi warunkami wzrostu roślin. Wszystkie te chemikalia w nadmiarze mogą negatywnie odbić się na naszym zdrowiu. Jeśli więc marzysz, by poczuć wreszcie smak wiosny, rozważ hodowanie własnych nowalijek – to dużo prostsze niż myślisz.
Najlepiej hodować młode warzywa w tunelach foliowych, jednak jest to opcja tylko dla osób, które dysponują choćby skrawkiem ogrodu. Jeśli nie mamy takiego szczęścia – nic straconego. Dobrze sprawdzi się również przeszklona weranda lub balkon, a nawet widny parapet wschodniego lub południowego okna. Co zasadzić? Polecamy rzodkiewkę, sałatę masłową, rukolę, szpinak i oczywiście młodą cebulkę ze szczypiorkiem. Oto ich zdrowotne właściwości.
1. Rzodkiewka
Bezsprzeczna królowa nowalijek. Znajdziemy w niej witaminę A, C oraz witaminy z grupy, a także żelazo, fosfor, cynk, potas i siarkę. Zawartość „pierwiastka życia”, czyli potasu pozwala rzodkiewce wpływać na regulację ciśnienia krwi i tętna.
W dodatku usprawnia pracę mózgu, poprawiając pamięć i koncentrację. Ze względu na zawartość potasu rzodkiewka jest polecana także chorym na insulinooporność, ponieważ uwrażliwia tkanki na działanie insuliny. Dzięki niskiej kaloryczności może wejść w skład diety odchudzającej. Dodatkowo wspomaga pracę wątroby, pobudza ją do wydzielania żółci, dzięki czemu ułatwia trawienie i wydalanie pokarmów. Picie soku z rzodkiewki (blendujemy zarówno korzenie jak i młode listki) przez korzystnie wpływa na stan i pracę nerek, a nawet pomaga pozbyć się kamicy nerkowej.
WARTO WIEDZIEĆ
2. Sałata masłowa
Sałata zawiera luteinę i zeaksantynę, silne przeciwutleniacze, które chronią przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Właściwości sałaty pozwalają wzmocnić system nerwowy, poprawiają trawienie i odkwaszają. Sałata dostarcza kwasu foliowego i witamin z grupy B, witamin E i C, potasu, żelaza, manganu, magnezu, kwasów organicznych. Wspomaga odporność i jest niezbędnym składnikiem diety przyszłej mamy, ponieważ zawiera kwas foliowy.
3. Rukola
Rukola zawiera około osiem razy więcej wapnia, pięć razy więcej witaminy A, witaminy C i witaminy K i cztery razy więcej żelaza niż ta sama ilość sałaty lodowej. Rukola jest niskokaloryczna i lekkostrawna, a ponadto ma działanie bakteriobójcze. Poza tym zapobiega anemii i osłabieniu.
4. Szpinak
Wspomaga zwiększanie masy mięśniowej, reguluje odkładanie się tłuszczu w organizmie i zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych. Jest też źródłem wapnia – budulca kości. Zawiera witaminy: C, E, K, B1, B2, B6, jod, mangan czy karoten. Szpinak jest bogaty w antyoksydanty, które wspierają naturalne mechanizmy obronne organizmu. Opóźnia on procesy utraty pamięci, czyli przeciwdziała postępowi choroby Alzheimera. Jedzenie szpinaku chroni też przed chorobą Parkinsona. To zielone warzywo może być stosowane przy stanach zapalnych przewodu pokarmowego i zwyrodnieniach siatkówki.
5. Cebula
Cebula zawiera glikozydy, w tym najważniejszy: dwusiarczek alilo-propylowy. To właśnie ten składnik jest odpowiedzialny za większość właściwości leczniczych warzywa. Znajdują się w niej enzymy, które usprawniają trawienie i metabolizm. Cebula jest bogata w składniki mineralne takie jak siarka, żelazo, potas, magnez, mangan, fluor, wapń, fosfor, witaminy (A, B, C i E) i flawonoidy o działaniu moczopędnym. Dzięki glukokininie (hormon roślinny) posiada właściwości przeciwcukrzycowe.