Trwa ładowanie...

Jak spowolnić proces starzenia? Wystarczą trzy popularne napoje

 Paula Komendarczuk
19.12.2022 11:05
Herbata hibiskusowa, Yerba mate i Rooibos mogą spowolnić proces starzenia się organizmu.
Herbata hibiskusowa, Yerba mate i Rooibos mogą spowolnić proces starzenia się organizmu. (Adobe Stock)

Dieta i styl życia mają ogromny wpływ zarówno na samopoczucie, wyniki badań, jak i nasz wygląd. Niektóre produkty spożywcze mogą zwiększyć ryzyko wystąpienia potencjalnie niebezpiecznych schorzeń, takich jak wysoki poziom cholesterolu i ciśnienia krwi. Nie brakuje również produktów, które mają korzystne działanie na nasz organizm. Wśród nich znalazły się trzy herbaty.

spis treści

1. Starzenie się organizmu

Artykuł opublikowany w czasopiśmie ''Foods'' przedstawia argumenty za piciem herbaty z hibiskusa, Rooibos i Yerba mate. Autor stwierdził, że napoje te mogą zmniejszać stres oksydacyjny, czyli stan zaburzonej równowagi między wolnymi rodnikami a przeciwutleniaczami.

Brak równowagi ma ogromny wpływ na starzenie się ciała i rozwój chorób związanych bezpośrednio z wiekiem. Jest to naturalny proces, choć u niektórych osób rozpoczyna się zdecydowanie zbyt wcześnie.

Zwykle wynika z uszkodzeń komórek ciała przez wolne rodniki, braku możliwości ich naprawy oraz występowania glikacji, czyli procesu niszczenia białek podporowych skóry przez cukry.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Jednocześnie proces starzenia przyspiesza nadwaga i otyłość, niezdrowa dieta oraz używki, takie jak papierosy czy alkohol.

2. Właściwości trzech herbat

Herbata Rooibos (czerwona herbata) pochodzi z Afryki Południowej, herbata hibiskusowa z Afryki, natomiast Yerba Mate z Ameryki Południowej. Wszystkie trzy cieszą się na tyle dużą popularnością, że można kupić je w sklepach ze zdrową żywnością i wielu supermarketach.

Związki flawonoidowe i alkaloidowe, naturalnie występujące w herbatach, ziołach i innych pokarmach roślinnych, mają niezwykłe właściwości terapeutyczne. Hibiskus, Rooibos i Yerba mate są ważnymi źródłami antyoksydantów, a oprócz tego cechuje je przyjemny smak i niskie ryzyko wystąpienia skutków ubocznych.

W czasopiśmie ''Nutrition and Food Technology Journal'' stwierdzono, że regularne spożywanie herbaty Rooibos ma wiele pozytywnych skutków dla organizmu, wpływa na pracę serca, stan kości, funkcje poznawcze, stężenie glukozy i cholesterolu we krwi.

Wykazuje również właściwości przeciwzapalne i wspiera równowagę immunologiczną organizmu. Autor artykułu stwierdził dodatkowo, że herbata może działać kardioprotekcyjnie, czyli zmniejszać ryzyko wystąpienia udaru niedokrwiennego mózgu, choroby wieńcowej oraz niewydolności serca.

Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze