Jak szybko psują się śledzie? Dodatki mają ogromne znaczenie

Śledzie to smaczna przekąska, dodatek do sałatek i popularna potrawa wigilijna. Są to ryby mocno solone i dość trwałe, ale termin przydatności do spożycia jest zależny przede wszystkim od sposobu ich przygotowania. Dowiedz się, kiedy przygotować śledzie, by zachowały świeżość i nabrały wyjątkowego smaku.

Śledzie mogą być zdatne do spożycia nawet przez 6 tygodni.Śledzie mogą być zdatne do spożycia nawet przez 6 tygodni.
Źródło zdjęć: © Getty Images
Paula Komendarczuk

Jak długo śledzie są świeże?

Śledzie to słone ryby o wyrazistym smaku i aromacie, podaje się je z wieloma różnymi dodatkami, które łagodzą nieco smak soli. Niestety niewiele osób wie, że z pozoru błahe dodatki mogą znacząco skrócić datę trwałości ryb i doprowadzić do rozwoju chorobotwórczych bakterii.

Najbardziej odporne na zepsucie są śledzie w oleju, najlepiej szczelnie zapakowane, mogą stać w lodówce przez około 5-6 tygodni bez obawy o utratę smaku. Ryby w occie w oryginalnym opakowaniu można przechowywać przez 4-6 tygodni, ale po otwarciu należy zjeść je w ciągu 14-20 dni.

Najkrócej zdatne do spożycia są śledzie z dodatkami, takimi jak śmietana, jogurt, majonez jajka, cebula lub inne warzywa. Najszybciej psują się ryby w śmietanie i domowych sosach na bazie ziół. Dania tego rodzaju nie powinny stać dłużej niż 2-3 dni, a najlepiej przygotowywać je bezpośrednio przed spożyciem. Krótką trwałość ma również sałatka śledziowa i ryby w cebuli.

Jak przechowywać śledzie?

Śledzie przechowywane przez zbyt długi czas grożą wystąpieniem poważnego zatrucia pokarmowego, biegunki, wymiotów i silnych bólów brzucha. Należy trzymać je w lodówce w słoiku lub szczelnie zamykanym pojemniku, najlepiej szklanym.

Dzięki temu ryby na dłużej zachowają świeżość, a ich charakterystyczny aromat nie przejdzie na pozostałe produkty spożywcze. Na opakowaniu najlepiej zapisać datę, by mieć pewność kiedy przyrządzaliśmy śledzie, co jest niezwykle pomocne przed świętami, kiedy przygotowania trwają przez kilka dni. Przed jedzeniem rybnej potrawy zawsze należy sprawdzić, czy danie wygląda normalnie, nie pachnie brzydko, nie jest kwaśne lub gorzkawe w smaku.

Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka