4 z 5Spray domowej roboty
Na rynku dostępne są specjalistyczne środki przeznaczone do usuwania chemikaliów z powierzchni warzyw i owoców, jednak jeśli odstraszy nas ich dość wysoka cena, z powodzeniem możemy przygotować taki preparat samodzielnie.
250 ml wody wlewamy do butelki zaopatrzonej w rozpylacz, a następnie dodajemy łyżkę soku z cytryny i dwie łyżki sody oczyszczonej. Po solidnym wstrząśnięciu preparat jest gotowy do użytku. Wystarczy spryskać nim umyte wcześniej ciepłą wodą warzywa lub owoce, dokładnie wytrzeć papierowym ręcznikiem i ponownie spłukać.
Choć przedstawione metody nie uchronią nas przed toksynami, które zdążyły wniknąć do owocu, dobrze jest je zastosować, by pozbyć się znacznej części tych pozostałych na skórce. Warto także przynajmniej raz na jakiś czas postawić na płody pochodzące z upraw ekologicznych, najlepiej pochodzących od lokalnych producentów.