Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (869 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Jak wybrać dobrą wędlinę na Wielkanoc? Dietetyczka podpowiada

 Katarzyna Gałązkiewicz
14.04.2022 17:05
Jak wybrać dobrą wędlinę na Wielkanoc? Dietetyczka podpowiada
Jak wybrać dobrą wędlinę na Wielkanoc? Dietetyczka podpowiada (East News)

Wielkanocy stół obfituje w mięsa. Nie brakuje pasztetów, szynek, wędlin, jak i kiełbas. Niestety nie od dziś wiadomo, że skład przetworzonych mięs często jest daleki od ideału. Jak zatem wybrać najlepszy produkt? Czym powinniśmy się kierować, kupując mięso na święta? Dietetyczka wyjaśnia.

spis treści

1. Jak wybrać wysokiej jakości wędlinę?

Trudno wyobrazić sobie polską Wielkanoc bez różnego rodzaju mięsa. Biała kiełbasa, wędzone szynki, soczyste wędliny czy aromatyczny pasztet to obowiązkowe produkty na niejednym wielkanocnym stole. Najlepsze są oczywiście dania własnej roboty, które przygotowujemy z najwyższej jakości składników. Nie każdy może sobie jednak na to pozwolić. Wielu z nas z uwagi na pracę i codzienne obowiązki sięga po gotowe mięsa, które łatwo dostać w sklepach.

Niestety skład wielu z nich pozostawia wiele do życzenia. Niektórzy producenci potrafią z jednego kilograma mięsa otrzymać nawet 2,2 kg szynki. Wszystko za sprawą dodatków, którymi producenci faszerują mięso. Popularne zapychacze to m.in. białka sojowe, skrobia modyfikowana, żelatyna czy guma guar.

- Właśnie dlatego robiąc zakupy na święta, powinniśmy starannie czytać składy produktów, po które sięgamy. W przypadku wędlin i kiełbas ma to szczególne znaczenie. Pierwszym wyznacznikiem jakości jest procentowa zawartość mięsa w produkcie. Pamiętajmy, że cena nie zawsze idzie w parze z jakością. Nawet wędliny i kiełbasy, które kosztują ponad 40 zł za kilogram, mogą mieć substancje szkodliwe dla zdrowia, takie jak np. azotany, które wykazują działanie pronowotworowe. Do wędlin i kiełbas często dodawany jest także glutaminian monosodowy, którego także powinniśmy unikać. W przypadku mięs skład powinien być jak najkrótszy i najprostszy – tłumaczy w rozmowie z WP abcZdrowie Kinga Głaszewska, dietetyczka.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

- Jeżeli chodzi o procentową zawartość mięsa w szynce, to warto szukać wyrobów, które mają go powyżej 90 proc. (im więcej, tym lepiej). A jeśli na etykiecie jest zapis "przyrządzono z X gramów mięsa na 100 g produktu", to szlachetniejszą szynką będzie ta wykonana ze 120 g mięsa na 100 g produktu niż taka wykonana z 180 g mięsa na 100 g produktu – precyzuje dietetyczka.

Czym się kierować przy wyborze szynki na wielkanocny stół?
Czym się kierować przy wyborze szynki na wielkanocny stół? (East News)

2. Co powinno znaleźć się w składzie dobrej szynki czy wędliny?

W wysokiej jakości szynce oprócz mięsa powinny znaleźć się jedynie dodatki niezbędne do prawidłowego przebiegu procesu technologicznego takie jak np. azotyn sodu (E250) czy przyprawy nadające smak i aromat mięsom. Azotyn sodu działa bakteriostatycznie i barwotwórczo. Zabezpiecza przed bakterią Clostrudium botulinum, która wytwarza toksynę botulinową, zwaną jadem kiełbasianym. Nawet niewielkie ilości azotynu sodu hamują wzrost tej toksyny.

Warto jednak nadmienić, że azotyn sodu w dużych dawkach i w połączeniu z innymi substancjami, w środowisku o niskim pH oraz wysokiej temperaturze może być niezbezpieczmy. Z tego połączenia mogą powstawać niebezpieczne nitrozaminy, które w dużych ilościach mogą być rakotwórcze. Azotyn sodu sam w sobie nie jest jednak rakotwórczy.

- Zwróćmy szczególną uwagę na to, czy w składzie nie ma barwników. Unikajmy różowych i różowoczerwonych wędlin, bo najwięcej w nich barwników i konserwantów. Ich dodatek świadczy o wyrobie gorszej jakości. Są to dodatkowe wypełniacze, których należy unikać – mówi Kinga Głaszewska.

Warto wybierać produkty, które mają wyraźną naturalną strukturę mięsa (włókna, błonki, żyłki w środku), nieregularny kształt czy fragmenty tłuszczu. Idealnie równy kształt i struktura mięs zazwyczaj świadczy o tym, że jest w nim dużo dodatków, a mniej mięsa.

3. Biała kiełbasa. Jak wybrać tę o dobrym składzie?

Biała kiełbasa od klasycznej czerwonej różni się przede wszystkim sposobem produkcji.

- Biała kiełbasa jest przygotowywana z podobnych surowców mięsnych i tłuszczowych jak inne kiełbasy. Różnica polega na sposobie obróbki. W przypadku produkcji białej kiełbasy nie dodaje się soli peklującej i się jej nie wędzi. Jest to kiełbasa surowa – wyjaśnia dietetyczka.

Wysokiej jakości kiełbasa powinna zawierać w swoim składzie:

  • przede wszystkim mięso wieprzowe (podgardle, boczek, łopatka),

  • przyprawy (sól, pieprz, majeranek, czosnek itp.),

  • jelita,

  • konserwant.

Ważna jest także barwa kiełbasy. Bardzo biała świadczy o dużej ilości tłuszczu, ciemniejsza o większej zawartości mięsa.

Kinga Głaszewska przypomina, że są pewne grupy osób, które powinny zrezygnować z kiełbasy i wędlin wieprzowych. Alternatywą dla osób na diecie lekkostrawnej mogą być wędliny z mięsa drobiowego.

- Są to osoby z różnymi schorzeniami, np. świeżo po operacjach czy zabiegach związanych z układem pokarmowym, a także osoby, które są w trakcie aktywnego leczenia onkologicznego. Najważniejszy jednak jest umiar. Jeśli już w takich przypadkach ktoś zdecyduje się na spożywanie mięsa, warto, aby były to plastry, a nie pętka – podsumowuje dietetyczka.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze