Kupujesz łososia? Zwróć na to uwagę
Łosoś cieszy się bardzo dużą popularnością w naszym kraju. Szacuje się, że statystyczny Polak zjada ok 13 kg ryb, w tym właśnie łososia.
Mięso ryby bogate jest w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A i E oraz te z grupy B.
Polacy kochają łososia pod każdą postacią: wędzonego, pieczonego, smażonego, surowego. Czy jednak wiedzą, na co zwrócić uwagę przy jego kupnie?
Zobacz, czym się kierować przy wyborze tej ryby.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Wypłukuje wapń z organizmu i uszkadza serce. Lepiej zrezygnować
Pochodzenie ryby
Przed zakupem łososia dowiedz się, skąd pochodzi. Większość tych ryb hodowana jest na farmach. Ryby są stłoczone, karmione antybiotykami i specjalnym granulatem, który sprawia, że ich mięso ma ładniejszy kolor.
Na szczęście barwnik nie jest szkodliwy dla zdrowia.
Najlepiej kupować mięso z dzikiego łososia bałtyckiego.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zapach i wygląd
Podczas zakupów zwróćmy uwagę na zapach ryby. Nie powinien być przykry, ostry i intensywny. Świadczy o tym, że ryba jest nieświeża.
Jeśli kupujemy rybę mrożoną i po rozmrożeniu nieprzyjemnie pachnie, lepiej jej nie jedzmy.
Mięso łososia powinno być jednolicie wybarwione. Najlepiej, gdy jest lekko połyskliwe, nie powinno mieć plan.
Jeśli kupujemy rybę z ościami, sprawdźmy, czy dobrze przylegają do mięsa. Im łatwiej mięso odchodzi od ości, tym starsza była ryba.
Na ostatnim slajdzie obejrzysz WIDEO
Łosoś surowy
Jeśli kupujesz łososia w całości, wybieraj mniejsze ryby. Są one młodsze i mają delikatniejsze mięso. Świeży łosoś ma czerwone skrzela i błyszczące oczy.
Staraj się nie kupować mrożonego łososia. Jest droższy i mniej smaczny. Nie wiesz też, w jakim stanie ryba została zamrożona.
Mięso łososia rozmrażaj w lodówce. Trzymanie go w temperaturze pokojowej sprzyja namnażaniu bakterii. Nie poleca się też rozmrażania ryby w wodzie.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Łosoś wędzony
Łosoś wędzony świetnie sprawdza się na kanapkach i w sałatkach. Podczas jego zakupu zwróć uwagę na wygląd mięsa. Im mniejsze i bliżej siebie ułożone słoje, tym lepiej. Oznacza to, że filety zrobione są z młodszej i zdrowszej ryby.
Wybieraj łososia wędzonego na zimno. Ma on więcej substancji odżywczych, może też być dłużej przechowywany.
Przetwory z łososia
Unikaj kupowania wszelkich przetworów z łososia: kotlecików, paluszków rybnych, past łososiowych, konserw w puszkach. Przeważnie zawierają one znikomą ilość dobrego jakościowo mięsa. Wypełnione są za to konserwantami i polepszaczami.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl