Jak zachować siłę mięśni, intensywnie ćwicząc?
Starasz się zrzucić wagę, jednak boisz się, że pozbędziesz się w ten sposób wypracowanych mięśni? Nie przejmuj się! Ostatnie badania naukowe wykazały, że specyficzny aminokwas zwany leucyną może pomóc w redukcji tkanki tłuszczowej w czasie intensywnych ćwiczeń, utrzymując przy tym siłę mięśni. Mimo iż badania przeprowadzono na alpinistach, naukowcy twierdzą, że każdy może skorzystać z ochronnych właściwości leucyny.
1. Utrata wagi u alpinistów
Wcześniej wiadomo było, że suplementacja leucyny pomaga utrzymać zdrowie osobom stosującym dietę niskokaloryczną. Związek ten jest bowiem jednym z głównych składników białek. Nikt wcześniej nie sprawdził jednak, czy ten aminokwas może wywrzeć korzystny wpływ także na osoby znajdujące się tysiące metrów nad poziomem morza.
Warunki, w jakich wspinają się alpiniści, takie jak niska zawartość tlenu w powietrzu, trudna nawierzchnia i ekstremalny wysiłek fizyczny, stanowią wyzwanie dla organizmu. Dla alpinistów utrata wagi jest poważnym problemem w związku z czasową niemożnością uzupełnienia zasobów energetycznych organizmu. To skutkuje utratą zarówno tkanki mięśniowej, jak i tłuszczu. W przypadku alpinistów utrata mięśni może osłabić organizm i spowodować problemy z koordynacją ruchową. Dodatkowo, w wysokich górach redukcja mięśni i tłuszczu występuje nie tylko w czasie wspinaczki, ale także podczas odpoczynku.
Ważnym aspektem utraty wagi u alpinistów jest to, że większość utraconej masy pochodzi właśnie z mięśni. Organizm spala mięśnie w celu wytworzenia energii. Oznacza to, że wraz ze wzrostem długości danej ekspedycji, zmniejsza się wydajność mięśniowa sportowców. Redukcja tkanki mięśniowej może oznaczać niemożność kontynuacji wspinaczki.
2. Badania nad właściwościami leucyny
Badania przeprowadzono na grupie 10 alpinistów, którzy w tym czasie wspinali się na Mount Everest. Każdy sportowiec otrzymał na drogę batoniki wzbogacone o leucynę – aminokwas występujący naturalnie w wielu produktach spożywczych, takich jak soczewica, orzechy ziemne, migdały, jaja i nasiona lnu, oraz w suplementach diety. W celu określenia wpływu leucyny na organizm naukowcy poddali sportowców badaniom ultrasonograficznym, mierząc objętość tkanki tłuszczowej i mięśni. Wczesne wyniki badań wykazały, że leucyna rzeczywiście pomaga utrzymać siłę mięśni mimo znacznej utraty wagi, będącej wynikiem ograniczonego dostępu do żywności i zwiększonej aktywności fizycznej.
Dobrą wiadomością jest to, że leucyna może przynieść korzyści nie tylko alpinistom. Związek ten może okazać się pomocny także dla innych osób, które chcą zrzucić wagę, zachowując mięśnie. Leucyna może okazać się przydatna również dla osób starszych, które chcą jak najdłużej utrzymać elastyczność mięśni.