6 z 8Mądry wybór alkoholu
Rodzaj alkoholu, który wybierzesz z pewnością wpłynie na to, jak poczujesz się następnego dnia. Więc teraz, kiedy wreszcie dotarłeś do baru z brzuchem pełnym wody, jedzenia i witamin, nadszedł czas na wybór odpowiedniego alkoholu. Najlepiej gdyby to był jeden rodzaj. Mieszanie jest "biletem jednokierunkowym", aby następnego dnia rano mieć prawdziwego kaca.
Wybór odpowiedniego rodzaju sprowadza się do kongenerów - produktów ubocznych fermentacji. Ilość kongenerów w napoju alkoholowym wpływa zarówno na smak alkoholu, jak i na to, jak duży będzie twój kac. Nic dziwnego, że ciemne trunki, jak whisky zawierają większe stężenie kongenerów w porównaniu do czystych płynów, takich jak wódka. To, oprócz wysokiej zawartości cukru, daje również odpowiedź na pytanie, dlaczego wieczory z czerwonym winem, często kończą się szczególnie brutalnym kacem.
Sprawdź również: Które alkohole powodują najgorszego kaca?