3 z 7Cechy dobrej kiełbasy
Czytajmy etykiety. Im mniej składników, tym lepiej. Wybierajmy te kiełbasy, które w składzie mają jak najwięcej mięsa oraz przypraw i jak najmniejszą ilość stabilizatorów i konserwantów. Nie kupujmy tych, które zawierają więcej dodatków, wypełniaczy czy ulepszaczy niż mięsa. Ich cena też jest dużo niższa.
Jeżeli kiełbasa wołowa zawiera tylko 30 proc. mięsa, nie będzie ani smaczna ani zdrowa. Zwróćmy uwagę także na przekrój kiełbasy. Sprawdźmy czy są w niej zauważalne kawałki mięsa i tłuszczu. Ważny jest także kolor jelita i skórki, zbyt żółty może świadczyć o dodaniu barwników. Jeśli po przekrojeniu kiełbasa jest mało elastyczna, jak z gumy, może zawierać zbyt dużo wody. Nie kupujmy również kiełbas z nieznanego źródła.
Zobacz także: Jak najszybciej i najlepiej rozmrażać mięso?