Pięć popularnych produktów, których nie musisz trzymać w lodówce

Zastanawiasz się, czy masło powinieneś trzymać w lodówce? A może nie wiesz, jakie jest miejsce dla twojego ulubionego ketchupu? Bakterie potrafią rozwijać się w sprzyjającym dla siebie środowisku, a pleśń przecież pojawia się zarówno na produktach trzymanych w lodówce, jak i poza nią. Istnieją jednak przyzwyczajenia, które możemy zmienić, bo nie spowoduje to szkód w stanie naszego zdrowia, a jedynie zyskasz trochę miejsca w lodówce.

Dodatkowo zmiana temperatury niektórych produktów może znacząco podnieść ich walory smakowe. Jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się, czy jakiś produkt powinieneś trzymać w lodówce – rozwiejemy twoje wątpliwości.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie kobiety / Shutterstock
Katarzyna Krupka

/ 5Ketchup

To jeden z najpopularniejszych dodatków do jedzenia na świecie. Kochają go zarówno dzieci, jak i dorośli. Świetnie smakuje z frytkami, kurczakiem czy jako dodatek do pizzy. Wszystko to jednak kwestia gustu i smaku, bo są też tacy, którzy odrobinę ketchupu dodają do owoców morza. Nieważne, czy się z nimi zgadzasz czy nie, ale jedno jest pewne – ketchup nie powinien być trzymany w lodówce.

Zwłaszcza, jeśli zaraz masz zamiar polać nim ukochane frytki. Ten dodatek powinien mieć temperaturę pokojową. Zdziwiony? Zwróć uwagę na butelki ketchupu w barach i restauracjach – stoją na stołach i są tam przez cały dzień i noc – nikt nie zabiera ich ze stolików. Dlaczego? Najbardziej szkodliwe bakterie, które mogą rozwinąć się w żywności wymagają obojętnego lub zasadowego pH. Ketchup ze względu na zawartość octu i pomidorów ma kwaśny odczyn, dlatego nie stanowi dobrego środowiska do ich rozwoju.

/ 5Miód

Obraz
© Źródło: 123RF

Miód powinien być przechowywany w szczelnie zamkniętym pojemniku w suchym miejscu w temperaturze pokojowej. Optymalne warunki termiczne dla miodu to ok. 10-15 st. C. W lodówce miód zmienia stan skupienia z półpłynnego na stały, a po pewnym czasie może się mocno skrystalizować, co znacznie utrudni jego rozsmarowanie np. na chlebie czy dolanie go do herbaty. Pamiętaj, że miód nie ma terminu ważności!

/ 5Oleje i oliwy

Obraz
© Źródło: 123RF

Za wyjątkiem oleju lnianego, który jest bardzo jest wrażliwy na utlenianie i trzymany w pokojowej temperaturze szybko jełczeje, wszystkie inne rodzaje oleju należy trzymać z dala od lodówki. Nie lubią one ani zimna, ani światła. Niska temperatura powoduje, że olej mętnieje i straci swój smak.

/ 5Dżemy i galaretki

Obraz
© Zdjęcie produktów / Shutterstock

Dżemy i galaretki nie muszą być trzymane w lodówce. Dlaczego? Aktywność wody tych produktów wynosi ok. 0,80, z kolei odczyn pH jest zbyt kwaśny dla rozwoju bakterii. W tym przypadku w grę wchodzą jednak walory smakowe – istnieją osoby, które zdecydowanie wolą chłodny dżem prosto z lodówki, inne lubią ciepły – o bardziej płynnej konsystencji. Wybór należy do ciebie. Kiedy jednak zauważysz pleśń na produkcie, natychmiast wyrzuć go do śmietnika.

/ 5Masło

Obraz
© Zdjęcie masła / Shutterstock

Większość z nas trzyma masło w lodówce. Głównie ze względu na to, że przy dostępności tlenu, ciepła i światła znacznie szybciej jełczeje. To prawda, ale masło to przede wszystkim tłuszcz z bardzo niewielką ilością białka w składzie, a takie środowisko, jak już wiesz, nie sprzyja rozwojowi bakterii. Możesz nieduże ilości masła trzymać więc poza lodówką bez obaw, że się zatrujesz.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka