Jakie ma właściwości i jak przygotować jajko na miękko? (WIDEO)
Dobre, odżywcze śniadanie zapewni nam energię na cały dzień. Zmniejszy apetyt na niezdrowe przekąski i poprawi samopoczucie. Nic dziwnego, że śniadanie nazywane jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia.
Wedlug zaleceń dietetyków, należy je zjeść do godziny po przebudzeniu. Dzięki temu nasz "uśpiony" metabolizm zacznie pracować na pełnych obrotach.
Śniadanie w różnych zakątkach świata wygląda inaczej. Włosi nie wyobrażają sobie śniadania bez brioszki (najlepiej z czekoladą) i filiżanki kawy. Na niemieckich stołach o poranku znajdziesz świeże pieczywo z masłem, a do tego wędliny, dżemy i sery.
Brytyjskie śniadania obfitują w ciężkostrawne produkty, jak smażony boczek, fasola w gęstym sosie czy kiełbasa. Japończycy z kolei piją mleko sojowe i wybierają pierożki dim sum.
A co na śniadanie jedzą Polacy? Tu bywa różnie. Naszym przysmakiem są oczywiście kanapki. Nie brakuje też owsianki, herbaty z cytryną oraz kawy.
Zdecydowana większość z nas to miłośnicy jajek. Jajecznica, omlet, jajka na twardo, jajka na miękko - to wszystko znajdziesz w śniadaniowym menu Polaków. Co ciekawe, okazuje się, że najawiększy problem Polacy mają z idealnym przygotowaniem jajek.
Jak ugotować jajko na miękko - oto jest pytanie. Przed gotowaniem wyjmij jajka z lodówki - powinny mieć temperaturę pokojową. Zagotuj wodę. Nie zmniejszaj ognia - musi się cały czas gotować. Dodaj do wody szczyptę soli i zacznij wkładać jajka go garnka za pomocą łyżki stołowej.
Ile minut należy gotować jajko na miękko:
- jajko rozmiar S - 3,5 minuty,
- jajko rozmiar M - 4 minuty,
- jajko rozmiar L - 5,5 minuty.
Idealne jajko na miękko powinno mieć płynne żółtko i mocno ścięte białko.
Dlaczego warto jeść codziennie jajko na miękko? O tym dowiesz się z naszego WIDEO.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl