2 z 7Yersinia
W lodówce bardzo lubią ukrywać się pałeczki bakterii Yersinia. Przenoszone są głównie za pośrednictwem produktów zwierzęcych, np. w mięsie lub mleku. Yersinia ginie wyłącznie w bardzo wysokiej temperaturze (ponad 60 stopni Celsjusza).
Bakteria powoduje gorączkę, silną biegunkę, ból brzucha i nudności. Nieleczone zakażenie Yersinią może prowadzić do skutków ubocznych, takich jak, zapalenie stawów, spojówek, cewki moczowej, a nawet pojawienie się rumienia guzowatego (szczególnie w okolicach ud).
W większości przypadków w walce z bakterią wystarczy przejście na lekkostrawną dietę, a także przyjmowanie suplementów zawierających elektrolity. Gdy dolegliwości nie ustępują po 2-3 dniach, należy koniecznie zgłosić się do lekarza, który najprawdopodobniej włączy leki przeciwbakteryjne.
Zobacz także: Uważasz się za eksperta od zdrowia? Sprawdź swoją wiedzę o raku piersi