4 z 8Suszone śliwki
Istnieje wiele opinii na temat spożywania suszonych owoców. Jedni mówią, że to prawdziwa bomba kaloryczna, inni uważają je za źródło witamin i składników odżywczych.
I chociaż w każdej z nich jest trochę racji, nie należy z nich rezygnować. Kilka sztuk suszonych śliwek w tygodniu nikomu nie zaszkodzi. Wybór owoców będzie zdecydowanie lepszy od zjedzenia czekoladowego batona.
Suszone śliwki najczęściej kojarzymy z kompotem na wigilijnym stole. Ze względu na ich smak, wartości odżywcze i poczucie sytości po ich zjedzeniu, polecamy je spożywać jednak o każdej porze roku.
"Zdarza się, że mam ochotę na coś słodkiego. Wtedy sięgam po pięć niesłodzonych, suszonych śliwek. Mają pyszny, intensywny smak i naprawdę sycą. Łatwo można je także przechowywać, np. w samochodowej skrytce" - odkrywa swój sekret Christine M. Palumbo, dietetyk z Chicago.
Zobacz również: Zabójcze dla organizmu. Niszczą komórki, uszkadzają mózg