Jedna rada od lekarki. Jedz codziennie 3 produkty, by nie martwić się cukrzycą
Obfitują w beta-glukan, rodzaj rozpuszczalnego błonnika, który dokarmia mikrobiom jelitowy jako prebiotyk, poprawia pracę układu pokarmowego, ale przede wszystkim obniża poziom glukozy i insuliny oraz zapobiega problemom z cholesterolem.
1. Jedz codziennie i nie martw się cukrzycą
Deborah Lee z Dr Fox Online Pharmacy w rozmowie z Express.co.uk wyjaśnia, że beta-glukan może odgrywać niebagatelną rolę w obniżeniu ryzyka cukrzycy. To naturalny polisacharyd występujący w ścianie komórkowej bakterii, niektórych grzybów i drożdży, a także roślin. Obecny jest w trzech rodzajach zbóż – jęczmieniu, życie oraz owsie i to właśnie je dr Lee zaleca włączyć do codziennej diety.
- Wykazano, że spożywanie pokarmów o wysokiej zawartości beta-glukanu obniża poziom glukozy we krwi – mówi ekspertka.
Dodaje, że zgodnie z badaniami beta-glukan może także normalizować poziom insuliny i obniżać stężenie cholesterolu. W ten sposób regularne spożywanie zbóż bogatych w tę frakcję błonnika może chronić przed rozwojem insulinooporności i cukrzycy, hipercholesterolemii oraz nadwagi i otyłości.
To nie są jedyne korzyści, z jakimi wiąże się spożywanie beta-glukanu. Lekarka mówi, że jest on także prebiotykiem, co znaczy, że stanowi pokarm dla mikrobiomu jelitowego. Od jego kondycji zależy homeostaza całego organizmu.
Ekspertka powołuje się na przegląd badań, zgodnie z którym korzystnego efektu beta-glukanu można się spodziewać już po miesiącu spożywania ok. sześciu gramów dziennie błonnika. Dr Lee wyjaśnia, że takiej dawce beta-glukanu odpowiadają trzy filiżanki ugotowanej owsianki na bazie jednego ze wspomnianych zbóż.
2. Wspiera odporność i dba o figurę
Beta-glukan wykazuje jeszcze jedno korzystne działanie w kontekście profilaktyki cukrzycy czy zespołu metabolicznego. Według badań wydłuża on działanie hormonu odpowiedzialnego za odczuwanie sytości, dodatkowo spowalnia opróżnianie żołądka z pokarmu. Zmniejsza zatem także ryzyko nadwagi i otyłości oraz usprawnia funkcjonowanie układu trawiennego. Preparaty zawierające beta-glukan stosuje się także do poprawienia odporności z uwagi na działanie immunomodulujące.
Choć można je kupić w aptekach, to warto szukać przede wszystkim naturalnych źródeł tej frakcji błonnika. Uzupełnimy go wraz z dietą, w której znajdą się:
- algi i wodorosty,
- boczniaki,
- grzyby shiitake, maitake oraz reishi,
- płatki drożdżowe,
- kukurydza,
- ryż.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl