Jedno z najzdrowszych mięs. Ten rarytas jest mało popularny w Polsce
Ich chude mięso wyróżnia się nie tylko niepowtarzalnym smakiem, ale również wieloma prozdrowotnymi właściwościami. Obecne w nim składniki między innymi regulują ciśnienie krwi, wzmacniają kości i zęby, a także usprawniają pracę układu nerwowego. Dlaczego jeszcze warto włączyć perliczki do diety?
1. Jedno z najzdrowszych rodzajów mięsa
Te ptaki od wieków są hodowane w Afryce, ze względu na swoje rozmiary. W dzisiejszych czasach perliczki można jednak spotkać niemal we wszystkich zakątkach świata. Ich chude mięso wyróżnia się nie tylko niepowtarzalnym smakiem, ale również wieloma prozdrowotnymi właściwościami.
Mięso perliczki jest powszechnie uważane za najchudsze wśród drobiu. Poza tym jest bardzo delikatne i zawiera m.in.:
- znaczne ilości białka,
- nienasycone kwasy tłuszczowe,
- witaminę E,
- witaminę D,
- witaminy z grupy B,
- magnez,
- potas,
- fosfor,
- żelazo.
Obecne w tym mięsie składniki regulują ciśnienie krwi, wzmacniają kości i zęby oraz usprawniają pracę układu nerwowego. Zmniejszają także ryzyko anemii, poprawiają samopoczucie i wzmacniają mięśnie.
Z kolei nienasycone kwasy tłuszczowe wpływają pozytywnie na pracę serca, wzmacniają odporność, a także wpływają na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
2. Jakie inne zalety posiada mięso perliczki?
Mięso perliczki charakteryzuje się również stosunkowo niską zawartością tłuszczu i niewielką kaloryczności. Polecane jest szczególnie osobom borykającym się z nadwagą i otyłością oraz pacjentom z cukrzycą i osobom będącym na diecie niskotłuszczowej i wysokobiałkowej.
Okazuje się, że mięso perliczki ma o 50 proc. mniej tłuszczu niż kurczak. Doskonale komponuje się z brzoskwiniami, jagodami, jabłkami, ziołami i suszonymi owocami.
Ponadto perliczki znoszą dużo jajek, które podobnie jak kurze - można śmiało włączyć do codziennego jadłospisu. Są bardzo smaczne i bogate w witaminę A i karotenoidy.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl