Trwa ładowanie...

Jedno z najzdrowszych mięs. Ten rarytas jest mało popularny w Polsce

 Kamil S. Sikora
20.02.2023 14:49
Perliczka to jedno z najzdrowszych mięs na świecie
Perliczka to jedno z najzdrowszych mięs na świecie (Adobe Stock)

Ich chude mięso wyróżnia się nie tylko niepowtarzalnym smakiem, ale również wieloma prozdrowotnymi właściwościami. Obecne w nim składniki między innymi regulują ciśnienie krwi, wzmacniają kości i zęby, a także usprawniają pracę układu nerwowego. Dlaczego jeszcze warto włączyć perliczki do diety?

spis treści

1. Jedno z najzdrowszych rodzajów mięsa

Te ptaki od wieków są hodowane w Afryce, ze względu na swoje rozmiary. W dzisiejszych czasach perliczki można jednak spotkać niemal we wszystkich zakątkach świata. Ich chude mięso wyróżnia się nie tylko niepowtarzalnym smakiem, ale również wieloma prozdrowotnymi właściwościami.

Mięso z perliczki zawiera wiele składników odżywczych
Mięso z perliczki zawiera wiele składników odżywczych (Getty Images)

Mięso perliczki jest powszechnie uważane za najchudsze wśród drobiu. Poza tym jest bardzo delikatne i zawiera m.in.:

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"
  • znaczne ilości białka,
  • nienasycone kwasy tłuszczowe,
  • witaminę E,
  • witaminę D,
  • witaminy z grupy B,
  • magnez,
  • potas,
  • fosfor,
  • żelazo.

Obecne w tym mięsie składniki regulują ciśnienie krwi, wzmacniają kości i zęby oraz usprawniają pracę układu nerwowego. Zmniejszają także ryzyko anemii, poprawiają samopoczucie i wzmacniają mięśnie.

Z kolei nienasycone kwasy tłuszczowe wpływają pozytywnie na pracę serca, wzmacniają odporność, a także wpływają na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.

2. Jakie inne zalety posiada mięso perliczki?

Mięso perliczki charakteryzuje się również stosunkowo niską zawartością tłuszczu i niewielką kaloryczności. Polecane jest szczególnie osobom borykającym się z nadwagą i otyłością oraz pacjentom z cukrzycą i osobom będącym na diecie niskotłuszczowej i wysokobiałkowej.

Okazuje się, że mięso perliczki ma o 50 proc. mniej tłuszczu niż kurczak. Doskonale komponuje się z brzoskwiniami, jagodami, jabłkami, ziołami i suszonymi owocami.

Ponadto perliczki znoszą dużo jajek, które podobnie jak kurze - można śmiało włączyć do codziennego jadłospisu. Są bardzo smaczne i bogate w witaminę A i karotenoidy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze