Jednodniowy detoks wiosenny Anny Lewandowskiej
Wiosna tuż-tuż. Wraz z jej nadejściem zyskujemy chęć do ćwiczeń i motywację do zmian w wyglądzie (chcemy zrzucić zbędne kilogramy) i swoim otoczeniu. To okazja nie tylko do tego, aby uporządkować garderobę, ale i oczyścić organizm ze szkodliwych substancji. Anna Lewandowska rekomenduje jednodniowy detoks warzywny. Dlaczego? Po okresie zimowym organizm potrzebuje dawki witamin i składników mineralnych.
Zimą metabolizm zwalnia, co skutkuje tym, że organizm samoistnie nie oczyszcza się skutecznie z toksyn (odbywa się to w układzie moczowym i oddechowym), dlatego szkodliwe substancje się kumulują. Ich uniknięcie jest niemożliwe — wdychamy je wraz z powietrzem, przyjmujemy z posiłkami.
Następstwem zanieczyszczenia jest zła kondycja organizmu: jesteśmy senni, czujemy się nieustannie zmęczeni i ociężali. Wówczas zaleca się przeprowadzić detoks — może to być kuracja ziołowa, regularna aktywność fizyczna, oczyszczanie sokami. Wybór formy usuwania toksyn zależy od naszych preferencji. Anna Lewandowska rekomenduje jednodniowe oczyszczanie organizmu na drodze spożywania wyłącznie warzyw.
Przeczytaj także
- Robale w materacu? Młoda matka zszokowana tym, co znalazła
- Masz to w domu? Popularna przyprawa może być trująca
- 7 sygnałów, które świadczą o tym, że pijesz za dużo kawy
- Ta choroba dotyka ok. 8 mln Polaków. Sprawdź, czy jesteś w grupie ryzyka
- Lepiej jeść za dużo soli niż za mało? Zaskakujące wyniki badania
1. Objawy nadmiaru toksyn w organizmie
Jeśli zaobserwujemy u siebie następujące symptomy, to znak, że powinniśmy przeprowadzić detoks:
- przemęczenie,
- problemy z koncentracją uwagi,
- kłopoty ze snem,
- problemy trawienne,
- nieprzyjemny zapach ciała,
- problemy skórne.
2. Zasady jednodniowego detoksu warzywnego
Podczas detoksu warzywnego należy ograniczyć lub zupełnie zrezygnować z aktywności fizycznej i odpoczywać. Trzeba pić duże ilości ciepłej wody z dodatkiem soku z cytryny, a także napary ziołowe (z melisy lub czystka).
Tego dnia należy zrezygnować również z picia alkoholu i kawy, palenia papierosów i wyeliminować z jadłospisu węglowodany proste, nabiał, białka i tłuszcze zwierzęce oraz ziarna zbóż.
Spożywamy jedynie warzywa — w formie płynnej (zupy o konsystencji kremu, koktajle) lub stałej (surowe, gotowane na parze, w postaci sałatek, pieczone). Soki i smoothies można wzbogacić przyprawami, takimi jak kurkuma, rozmaryn, pieprz, czosnek czy kozieradka.
3. Jednodniowe warzywne menu detoksykacyjne Anny Lewandowskiej
3.1. Woda z cytryną
Lista składników:
- szklanka wody,
- szczypta kurkumy,
- sok wyciśnięty z połowy cytryny,
- szczypta chilli,
- szczypta kardamonu,
- kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka (starty).
Sposób przygotowania:
Do szklanki z ciepłą wodą wlewamy sok z cytryny. Dodajemy przyprawy i starty imbir. Mieszamy. Napój jest gotowy do spożycia.
3.2. Detoksykujący sok
Lista składników:
- 2 pomidory,
- średniej wielkości ogórek,
- 100 ml wody,
- szczypta soli morskiej,
- szczypta kurkumy,
- szczypta chilli lub pieprzu czarnego.
Sposób przygotowania:
Obieramy warzywa ze skórki. Kroimy je na części. Wrzucamy do kielicha blendera, dodajemy przyprawy i dolewamy wodę. Miksujemy do uzyskania napoju o gładkiej konsystencji.
3.3. Zupa krem
Lista składników:
- woda,
- koper włoski,
- 3 łodygi selera naciowego,
- pasternak (mały),
- 2 ziemniaki lub połowa słodkiego ziemniaka (batata),
- 40 gramów amarantusa,
- garść świeżego koperku,
- szczypta soli morskiej,
- pieprz czarny,
- szczypta tymianku,
- szczypta kozieradki,
- szczypta kurkumy,
- łyżka oleju lnianego.
Sposób przygotowania:
Po umyciu i obraniu warzyw, kroimy je na części. Wrzucamy do garnka z wodą. Dodajemy przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości warzyw. W tym czasie przygotowujemy amarantus. Następnie zawartość obu garnków miksujemy do uzyskania konsystencji kremu. Serwujemy zupę posypaną kozieradką, koperkiem i skropioną olejem lnianym.
3.4. Sałatka
Lista składników:
- 150 gramów młodego szpinaku,
- 2 łodygi selera naciowego,
- połowa kopru włoskiego,
- sok z cytryny,
- garść rzeżuchy,
- łyżka pestek dyni,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 40 gramów ugotowanej żółtej soczewicy z dodatkiem kurkumy.
Sposób przygotowania:
Myjemy warzywa pod bieżącą wodą. Kroimy seler w półksiężyce, a koper w plastry. W naczyniu łączymy ugotowaną soczewicę z warzywami, dodajemy rzeżuchę i pestki dyni, a następnie skrapiamy sałatkę sokiem z cytryny i oliwą. Mieszamy. Podwieczorek gotowy.
3.5. Duszone warzywa
Lista składników:
- 100 gramów grzybów (Lewandowska poleca grzyby shitake),
- 3 liście jarmużu,
- 150 gramów marchewki lub dyni,
- oliwa z oliwek,
- liście świeżej mięty (do dekoracji).
Sposób przygotowania:
Kroimy wszystkie warzywa na cząstki. Wrzucamy je do garnka z oliwą i dodajemy przyprawy. Przez chwilę smażymy. Następnie dolewamy niewielką ilość wody, zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem do momentu, aż staną się miękkie. Na koniec (po wyłożeniu na talerz) posypujemy danie liśćmi mięty.