Uważaj! Gałka muszkatołowa może działać jak narkotyk
Muszkatołowiec korzenny (znany też jako muszkat lub muszkatowiec) to gatunek drzewa, którego nasiona nazywamy gałką muszkatołową. Przyprawą tą można doprawić zarówno słodkie, jak i ostre lub pikantne dania. Intensywny aromat i wyrazisty smak pasuje do dań mięsnych, sosu beszamelowego, zup, naleśników lub marynat. To także dodatek do grzanego wina lub składnik przyprawy do piernika. Ponadto niewielkie ilości gałki muszkatołowej znaleźć możemy w mieszance indonezyjskich przypraw, czyli popularnym curry.
Gałka muszkatołowa ma również działania zdrowotne – likwiduje wzdęcia, obniża ciśnienie krwi i pomaga w walce z reumatyzmem. Ważne, aby nie przesadzić z jej ilością, ponieważ działa wtedy jak narkotyk.
1. Działanie psychoaktywne gałki muszkatołowej
Przyprawę tę powinno stosować się w niewielkich ilościach nie tylko z uwagi na lekko gorzkawy smak. Jej nadużycie może spowodować halucynacje, omdlenia i zaburzenia świadomości. Co więcej, osoba, która przesadziła z dawką gałki muszkatołowej może skarżyć się na senność, zaparcia, oszołomienie lub mdłości.
Dowiedz się więcej:
- Lepiej jeść za dużo soli niż za mało? Zaskakujące wyniki badania
- Zalej zimną wodą. Taka herbata ma najwięcej cennych dla zdrowia składników
- Napój zbawienny dla wątroby. Przepis Anny Lewandowskiej
- Superfood dla mózgu. Wystarczy szczypta, żeby poprawić pamięć
- Kilkaset razy słodsza od cukru. Wystarczą 4 krople na kubek herbaty
W zależności od spożycia przyprawy, takie stany mogą utrzymywać się nawet do trzech dni! W niektórych przypadkach wymagana jest interwencja lekarza oraz leczenie szpitalne.
Składnikiem odpowiedzialnym za powyższe objawy jest mirystycyna. Ma on działanie rakotwórcze i może przyczynić się do rozwoju raka wątroby. Działanie psychoaktywne uwidacznia się już po spożyciu od pięciu do piętnastu gramów. Większe ilości (ok. 60 g) mogą doprowadzić do majaczenia, omamów, palpitacji, odwodnienia. Stany lękowe, obecne po zażyciu gałki muszkatołowej, mogą przyczynić się do powstania lub zaostrzenia stanów depresyjnych oraz ogólnych zaburzeń psychicznych.
2. Jak rozpoznać, czy ktoś nie jest pod wpływem gałki muszkatołowej?
Przede wszystkim należy obserwować zachowanie podejrzanej osoby. Oprócz wyżej wymienionych symptomów, charakterystycznym objawem jest także woń gałki muszkatołowej unosząca się wokół osoby, która jej nadużyła. Niekoniecznie może ona świadczyć o tym, że osoba ta zajada się aromatycznymi piernikami lub wypiła litr grzańca. Inne typowe objawy to problemy z oddawaniem moczu, suchość w ustach, długotrwałe zmęczenie, osłabienie mięśni, delirium lub zaburzenia rytmu serca.
Niestety, aktualnie nie stworzono testów, które mogłyby sprawdzić obecność zwiększonej dawki gałki muszkatołowej w organizmie, dlatego tym bardziej ważna jest czujność rodziców i monitorowanie zachowania dziecka.
3. Ile kalorii ma mielona gałka muszkatołowa?
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 2 g (1 łyżeczka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 525 kcal | 11,55 kcal |
Białko | 5,84 g | 0,13 g |
Węglowodany | 49,3 g | 1,08 g |
Cukier | 2,99 g | 0,07 g |
Błonnik | 20,8 g | 0,46 g |
Tłuszcz | 36,3 g | 0,80 g |
Tłuszcze nasycone | 25,9 g | 0,57 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 3,22 g | 0,07 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,35 g | 0,01 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 3,00 mg | 0,07 mg |