Jedz, by zapobiegać chorobom układu krążenia. Obniża ryzyko zawału nawet o 23 proc.

Sposób, w jaki się odżywiamy, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie. Często nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego jak wielki. Okazuje się, że niektóre produkty mogą zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia nawet o 23 proc.

Jakie produkty chronią przed zawałem?Jakie produkty chronią przed zawałem?
Źródło zdjęć: © Getty Images

Zmodyfikuj swoją dietę

Śniadanie to bez wątpienia najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Warto go więc wzbogacić czymś chrupiącym. Nowe badania opublikowane w czasopiśmie "BMC Medicine" sugerują, że jajka o poranku warto zamienić na garść orzechów.

Taka dietetyczna zmiana zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu krążenia aż o 17 proc. Na tym jednak nie koniec. Orzechy zamiast jajek przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka cukrzycy o 18 proc. i przedwczesnej śmierci o 15 proc.

Zespół naukowców odkrył, że wystarczy zaledwie 25-28 gramów orzechów, by uzyskać korzyści zdrowotne. Nie chodzi jednak o to, by jajka całkowicie zastąpić orzechami, a po prostu urozmaicić i wzbogacić dietę.

Winogrona chronią przed zawałem serca i udarem mózgu. Ważne odkrycie naukowców z USA

Naukowcy odkryli również, że przetworzone mięso warto zastąpić roślinami strączkowymi. Wyeliminowanie kiełbasy, wędlin i tego typu produktów oraz wprowadzenie do diety soczewicy, ciecierzycy oraz fasoli, pozwoliło zmniejszyć ryzyko chorób serca o 23 proc.

Czynniki chorób układu krążenia

Istnieje wiele czynników, które wpływają na ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. Choć na niektóre z nich nie mamy wpływu, jak choćby wiek lub płeć, zdecydowana większość z nich jest w pełni modyfikowalna.

Do najczęstszych przyczyn chorób serca zalicza się nadciśnienie tętnicze, wysoki poziom cholesterolu, cukrzycę, otyłość, brak aktywności fizycznej, niezdrową dietę oraz nadużywanie alkoholu i nadmiar soli w diecie.

Wszystkie te czynniki są powiązane z naszym stylem życia i wyborami, których dokonujemy każdego dnia. Warto więc dokładniej przyjrzeć się temu, co trafia na nasze talerze, by uchronić się przed wieloma chorobami.

Nawet drobne modyfikacje w jadłospisie mogą okazać się skutecznymi działaniami prewencyjnymi. Korzystnie wpłynie to na nasze zdrowie, samopoczucie oraz wygląd.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka