Jedz, by zapobiegać chorobom układu krążenia. Obniża ryzyko zawału nawet o 23 proc.
Sposób, w jaki się odżywiamy, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie. Często nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego jak wielki. Okazuje się, że niektóre produkty mogą zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia nawet o 23 proc.
W tym artykule:
Zmodyfikuj swoją dietę
Śniadanie to bez wątpienia najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Warto go więc wzbogacić czymś chrupiącym. Nowe badania opublikowane w czasopiśmie "BMC Medicine" sugerują, że jajka o poranku warto zamienić na garść orzechów.
Taka dietetyczna zmiana zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu krążenia aż o 17 proc. Na tym jednak nie koniec. Orzechy zamiast jajek przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka cukrzycy o 18 proc. i przedwczesnej śmierci o 15 proc.
Zespół naukowców odkrył, że wystarczy zaledwie 25-28 gramów orzechów, by uzyskać korzyści zdrowotne. Nie chodzi jednak o to, by jajka całkowicie zastąpić orzechami, a po prostu urozmaicić i wzbogacić dietę.
Winogrona chronią przed zawałem serca i udarem mózgu. Ważne odkrycie naukowców z USA
Naukowcy odkryli również, że przetworzone mięso warto zastąpić roślinami strączkowymi. Wyeliminowanie kiełbasy, wędlin i tego typu produktów oraz wprowadzenie do diety soczewicy, ciecierzycy oraz fasoli, pozwoliło zmniejszyć ryzyko chorób serca o 23 proc.
Czynniki chorób układu krążenia
Istnieje wiele czynników, które wpływają na ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. Choć na niektóre z nich nie mamy wpływu, jak choćby wiek lub płeć, zdecydowana większość z nich jest w pełni modyfikowalna.
Do najczęstszych przyczyn chorób serca zalicza się nadciśnienie tętnicze, wysoki poziom cholesterolu, cukrzycę, otyłość, brak aktywności fizycznej, niezdrową dietę oraz nadużywanie alkoholu i nadmiar soli w diecie.
Wszystkie te czynniki są powiązane z naszym stylem życia i wyborami, których dokonujemy każdego dnia. Warto więc dokładniej przyjrzeć się temu, co trafia na nasze talerze, by uchronić się przed wieloma chorobami.
Nawet drobne modyfikacje w jadłospisie mogą okazać się skutecznymi działaniami prewencyjnymi. Korzystnie wpłynie to na nasze zdrowie, samopoczucie oraz wygląd.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.