Wyniszcza jelita i karmi raka. Znajdziesz go w parówkach i wędlinach

Naukowych dowodów na szkodliwy wpływ nadmiaru mięsa na zdrowie wciąż przybywa. Szkodzi zwłaszcza to przetworzone, które może być rakotwórcze. Najnowsze badania wskazują, że parówki i wędliny zwiększają ryzyko raka jelita grubego. Kluczowy jest ich skład.

Nadmiar przetworzonego mięsa może przyczyniać się do rakaNadmiar przetworzonego mięsa może przyczyniać się do raka
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Prus

Parówki i wędliny groźne dla zdrowia

Naukowcy od dawna alarmują, że mięso, szczególnie to przetworzone rujnuje zdrowie.

Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) już dawno zaklasyfikowała przetworzone mięso jako czynnik rakotwórczy.

Substancje konserwujące, które można znaleźć m.in. w popularnych parówkach czy wędlinach są groźne dla jelit i mogą się przyczynić do rozwoju nowotworu.

Azotyny dodawane do mięsa są rakotwórcze

Konserwanty obecne w przetworzonym mięsie zwiększają ryzyko raka
Konserwanty obecne w przetworzonym mięsie zwiększają ryzyko raka © Getty Images

"Zagrożenie dla zdrowia publicznego"

Naukowcy z Queen’s University Belfast, dowodzą, że azotyny używane m.in. do konserwacji mięsa mogą się przyczynić do rozwoju raka jelita grubego.

"Codzienne spożywanie zawierającego azotyny bekonu i szynki stanowi bardzo realne zagrożenie dla zdrowia publicznego" - zaznacza prof. Christopher Elliott, dyrektor Instytutu Globalnego Bezpieczeństwa Żywności Queen's University. Dodaje, że za sprawą wyników badań prowadzonych na myszach, ryzyko raka związanego z mięsem utrwalonym azotynami jest jeszcze bardziej wyraźne.

"Spożycie każdej kolejnej porcji 50 g przetworzonego mięsa (np. 3 plastry wędliny) zwiększa ryzyko względne raka jelita grubego o 18 proc. Mechanizmy są skomplikowane, ale odpowiadają za nie głównie żelazo hemowe, heterocykliczne aminy aromatyczne i wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne" - ostrzegają też żywieniowcy z "Dietetyki nie na żarty".

"Analizy matematyczne pokazują, że kiedy spożycie przetworzonego mięsa zmniejszylibyśmy z 50 g dziennie do zera to zyskalibyśmy 1,5-2 lata życia" - podkreślają dietetycy.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka