Jedz codziennie rano. W mig pożegnasz się z bólem stawów
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Nie tylko dlatego, że pomaga metabolizmowi wystartować, dodaje energii i sił na cały dzień. Zdaniem ekspertki to, co jemy o poranku, może też zbawiennie wpływać na nasze stawy.
1. Czy dieta może wpływać na kondycję stawów?
Dieta ma ogromne znaczenie w profilaktyce i leczeniu chorób stawów. Przede wszystkim ból oraz obrzęk będą nasilać produkty prozapalne, a do tych należy zwłaszcza wysokoprzetworzona żywność typu fast food. Ponadto na stawy może negatywnie wpływać nadmierna ilość tłuszczów nasyconych oraz węglowodanów prostych. Niestety obfituje w nie nasza codzienna dieta, poczynając od parówek czy kanapek z szynką, na słodkich płatkach śniadaniowych kończąc.
Dr Sunni Patel, ekspertka z Dish Dash Deets, wymienia siedem produktów, które warto włączyć do swojego śniadania, aby poradzić sobie z bólem stawów.
- Chociaż nie ma takiego śniadania, które w stu procentach leczyłoby zapalenie stawów, niektóre pokarmy mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny i złagodzić ból - mówi dr Patel w rozmowie z The Sun.
Wśród produktów, które pomagają zmniejszyć stan zapalny, dr Patel wymienia owsiankę. Jest ona bogata w błonnik i przeciwutleniacze, które nie tylko poprawiają funkcjonowanie układu pokarmowego, ale także pomagają w regulacji poziomu cukru we krwi. To z kolei przyczynia się do zmniejszenia stanu zapalnego.
Dr Patel zaleca również spożywanie warzyw, szczególnie tych liściastych, ze względu na ich wysoką zawartość witamin i minerałów. Są one również świetnym źródłem błonnika, który zapobiega gwałtownym skokom glukozy.
2. Jedz codziennie rano. Stawy poczują ulgę
Jagody to kolejny produkt, który warto włączyć do swojego śniadania. Niezależnie od tego, czy wybierzesz borówki, maliny czy truskawki, te owoce są pełne związków przeciwzapalnych.
Dr Patel zaleca również spożywanie orzechów i nasion. Są one źródłem przeciwutleniaczy i pomagają neutralizować wolne rodniki odpowiedzialne za stan zapalny i uszkodzenie stawów.
Jogurt grecki to kolejny produkt, który ekspertka poleca na śniadanie. Jest źródłem białka i probiotyków, które korzystnie wpływają na zdrowie jelit. Zdrowy mikrobiom przyczynia się do zmniejszenia dolegliwości wynikających z chorób autoimmunologicznych.
Dr Patel zaleca również picie zielonej herbaty na śniadanie. Jest ona bogata w silne przeciwutleniacze zwane katechinami. W łagodzeniu bólu stawów sprawdzi się też kurkuma. Warto dodać szczyptę do kawy - to niecodzienne połączenie może przynieść wiele korzyści zdrowotnych.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl