Jedz dwa razy w tygodniu. Cholesterol poleci w dół
Dobrze zbilansowana dieta może stać się jednym z najskuteczniejszych narzędzi w walce z wysokim poziomem cholesterolu. Oto cztery zmiany, które zdaniem dietetyczki warto wdrożyć do jadłospisu, by cholesterol przestał być dla nas zagrożeniem.
W tym artykule:
Ogranicz spożycie tłuszczów nasyconych
Zdaniem dr Elizabeth Wall, dietetyczki z Nutrivitality, cholesterol można skutecznie obniżyć za pomocą diety. W tym celu dr Elizabeth zaleca przede wszystkim ograniczyć spożycie tłuszczów nasyconych, które występują głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego (masło, ser) oraz w wysoko przetworzonych wypiekach, tłustych mięsach i niektórych olejach roślinnych (np. w oleju kokosowym).
Wskazane jest unikanie spożycia tłustych mięs i przetworzonych produktów oraz ograniczenie stosowania masła, smalcu, śmietany, twardego sera i słodkich przysmaków. Sugeruje się zastąpienie tradycyjnych tłuszczów olejem rzepakowym i oliwą z oliwek.
Zwiększ spożycie tłustych ryb
Badanie opublikowane w "Journal of Nutrition" wykazało, że regularne spożywanie dwóch porcji łososia tygodniowo może przyczynić się do obniżenia poziomu lipidów woskowatych w organizmie.
Dieta low carb pod lupą. Naukowcy o skuteczności odżywiania niskowęglowodanowego
Zwiększone stężenie dwóch specyficznych związków występujących w łososiu oraz dwóch innych metabolitów jest skorelowane z obniżeniem poziomu całkowitego cholesterolu, redukcją poziomu LDL ("złego" cholesterolu) oraz zmniejszeniem innych lipidów we krwi.
Znajdź alternatywę dla rafinowanych węglowodanów
Rekomenduje się zamianę białych, rafinowanych węglowodanów (biały ryż, białe pieczywo i biały makaron) na ich pełnoziarniste odpowiedniki (np. brązowy ryż, chleb i makaron pełnoziarnisty).
Regularne włączanie produktów pełnoziarnistych do diety jest związane z obniżeniem ryzyka chorób serca. Produkty te zawierają więcej składników odżywczych i błonnika, co może przyczyniać się do poprawy zdrowia serca.
Celuj w błonnik
Roli spożywania żywności bogatej w błonnik w obniżaniu poziomu cholesterolu nie można przecenić. Spożywanie owoców, warzyw, orzechów, nasion i roślin strączkowych jest kluczowe dla utrzymania zdrowego poziomu cholesterolu, ponieważ błonnik pomaga redukować ilość "złego" cholesterolu (LDL) w krwiobiegu.
- Wprowadzenie zmian w diecie może wywołać efekt domina, prowadząc do obniżenia poziomu cholesterolu, ciśnienia krwi oraz zmniejszenia ryzyka wystąpienia cukrzycy czy chorób serca. Takie modyfikacje w jadłospisie są więc nie tylko krokiem w kierunku regulacji poziomu cholesterolu, ale także ogólnie poprawiają stan zdrowia - tłumaczy dr Wall.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.