Jedz garściami. Działają jak tarcza przed rakiem

Owoce, będące bogatym źródłem wielu cennych witamin i minerałów, powinny stanowić nieodłączny element codziennej diety każdej osoby. Niektóre z nich są również źródłem antocyjanów - barwników o potwierdzonych właściwościach przeciwnowotworowych i przeciwzapalnych. Warto dowiedzieć się, w jakich owocach można je znaleźć.

Chronią przed nowotworami i chorobami układu krążenia. Jedz codziennie, nawet garściamiChronią przed nowotworami i chorobami układu krążenia. Jedz codziennie, nawet garściami
Źródło zdjęć: © Getty Images

Cenne antyoksydanty

Badania, które ukazały się na łamach prestiżowego czasopisma medycznego "Nutrition & Metabolism", potwierdziły, że pigmenty obecne w owocach o fioletowym, niebieskim i czerwonym kolorze mogą skutecznie zmniejszać ryzyko wielu poważnych chorób.

Chodzi tutaj o antocyjany, które są częścią większej grupy związków zwanych flawonoidami. Flawonoidy są znane ze swoich silnych właściwości antyoksydacyjnych, które chronią organizm przed rozwojem nowotworów. Cenne przeciwutleniacze, takie jak antocyjany, można znaleźć w wielu owocach, w tym w czarnych jagodach, jeżynach, czarnych porzeczkach i malinach.

Badania wykazały, że związki chemiczne zawarte w ciemnych owocach mogą aktywować białka JNK, które są w stanie zniszczyć aż 75 proc. komórek białaczkowych. Resweratrol, który jest obecny w jagodach, ciemnych winogronach czy truskawkach, jest skuteczny w leczeniu nowotworów płuc, piersi, prostaty, skóry i jelita grubego.

Odpowiednie nawyki żywieniowe

Naukowcy z University of East Anglia i Kings College w Londynie są zdania, że wystarczy wprowadzić odpowiednie nawyki żywieniowe, aby zwiększyć ilość cennych flawonoidów w codziennym jadłospisie.

Roberta Anding, rzeczniczka Amerykańskiego Towarzystwa Dietetycznego i lekarz dietetyk ze Szpitala Dziecięcego w Houston, wyjaśnia: "Barwniki, które nadają kolor produktom żywnościowym, zwalczają wolne rodniki. Dzienne spożycie owoców jagodowych może mieć znaczący wpływ na wytwarzanie markerów odpowiadających za stan zapalny w organizmie".

Badania przeprowadzone przez ekspertów z Sun Jat-sen University wykazały, że dostarczanie odpowiedniej ilości flawonoidów w ciągu dnia przez 24 tygodnie znacznie zmniejsza ilość chemokin, które uczestniczą w procesie rozwoju stanów zapalnych u osób ze zbyt wysokim stężeniem cholesterolu w krwiobiegu. Stąd wynika, że regularne spożywanie owoców bogatych w antocyjany zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy i innych dolegliwości ze strony układu krążenia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka