Trwa ładowanie...

Jedz je przez miesiąc. Łagodzą ból i objawy zapalenia stawów

 Paula Jakubasik
14.11.2022 10:16
Oliwki mają korzystny wpływ na organizm, zmniejszają ból i stan zapalny stawów
Oliwki mają korzystny wpływ na organizm, zmniejszają ból i stan zapalny stawów (Getty Images)

Problemy ze stawami dotykają wielu osób w różnym wieku, bez względu na płeć. Dolegliwości są na tyle uporczywe, że pacjenci szukają naturalnych sposobów na zredukowanie bólu. Okazuje się, że regularne spożywanie oliwek znacznie poprawia nie tylko samopoczucie, ale i stan naszych stawów.

spis treści

1. Wpływ oliwek na stawy

Oliwki wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, w składzie obecny jest hydroksytyrosol, który utrzymuje komórki niezbędne do produkcji i wzmacniania tkanki chrzęstnej.

Jednocześnie chondrocyty uczestniczą w transportowaniu składników odżywczych z krwi do chrząstek. Coraz więcej naukowców sugeruje, że stosowanie oliwek i ich pochodnych może być pomocne w spowolnieniu progresji choroby zwyrodnieniowej stawów u osób znajdujących się w grupie ryzyka.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Badania udowodniły dodatkowo, że pacjenci z zapaleniem stawów odczuwają niższy poziom bólu po zjedzeniu oliwek, dolegliwości są też zdecydowanie lżejsze w nocy, co ułatwia zasypianie i redukuje liczbę przebudzeń.

2. Eksperyment z ekstraktem z oliwek w roli głównej

Przeprowadzono eksperyment wśród kobiet i mężczyzn w wieku około 60 lat, który polegał na przyjmowaniu 50,1 mg ekstraktu z oliwek każdego dnia przez miesiąc. Wyodrębniono również grupę osób, które zamiast preparatu otrzymywały placebo, czyli lek bez wpływu na stan zdrowia i samopoczucie.

Wyniki wskazały, że osoby stosujące ekstrakt z oliwek odczuwały mniejsze natężenie bólu w nocy i lepiej spały. Dodatkowo wykonano test medyczny JOA, który wykazał większą sprawność kończyn górnych i dolnych oraz innych części ciała wśród uczestników eksperymentu.

Pozostałe badania również działają na korzyść oliwek i produktów na bazie tych owoców. Jedna kapsułka oliwy z oliwek przyjmowana codziennie przez 24 tygodnie wpływa na obniżenie stanu zapalnego aż o 38,5 proc. wśród osób chorych na reumatoidalne zapalenie stawów.

Udowodniono również, że osoby regularnie stosujące oliwę w kuchni rzadziej zapadają na choroby stawów, a oliwki powinny znaleźć się w racjonalnej, zbilansowanej diecie. To właśnie zdrowy styl życia, połączony z jadłospisem pełnym wartościowych produktów jest receptą na dobre zdrowie i dużą ilość energii każdego dnia.

Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze