Trwa ładowanie...

Jedz na surowo. Obniża ryzyko stłuszczeniowej choroby wątroby

Avatar placeholder
26.09.2024 09:53
Wątroba kocha te warzywa. Dzięki nim będzie pracowała na pełnych obrotach
Wątroba kocha te warzywa. Dzięki nim będzie pracowała na pełnych obrotach (Getty Images)

Choć wątroba ma zdolność do regeneracji, przy nadmiernym wysiłku może odmówić posłuszeństwa. Dlatego na bieżąco warto ją wspierać, dbając o odpowiednią dietę. Wystraczy, że wzbogacimy ją w cztery popularne warzywa.

1. Polskie superfoods

spis treści

Wątroba to kluczowy gruczoł dla organizmu, który odpowiada m.in. za jego detoksykację. By mogła prawidłowo funkcjonować i faktycznie odtruwać, musimy jej dać szansę na regenerację. W przeciwnym razie możemy doprowadzić nawet do jej niewydolności.

Choć wątroba ma zdolność do samoregeneracji, warto dać jej wsparcie, tym bardziej że jest to prostsze, niż mogłoby się wydawać. Zdrowie wątroby możemy chronić, dbając o właściwą dietę, bogatą w konkretne warzywa.

Zobacz film: "Sok z buraka. Warto pić każdego dnia"

Do tego zadania świetnie nadaje się burak, nie bez powodu nazywany polskim superfood. Sok z buraków może pomóc chronić wątrobę przed niektórymi czynnikami rakotwórczymi.

Burak to jedno z najlepszych warzyw dla wątroby
Burak to jedno z najlepszych warzyw dla wątroby (Getty Images)

To m.in. zasługa zawartych w tych warzywach przeciwutleniaczy - betalain, które mają właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.

Buraki są także bogate w rozpuszczalny błonnik pokarmowy, który m.in. wpływa na usuwanie tłuszczu z przewodu pokarmowego. Dzięki niemu opóźnione zostaje również wchłanianie trójglicerydów.

2. Warzywa liściaste chronią wątrobę

Nieocenione wsparcie dla wątroby to także zielone warzywa liściaste, w tym jarmuż i szpinak. To prawdziwa bomba przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed niebezpiecznymi wolnymi rodnikami i tym samym zapobiegają procesom nowotworzenia.

Są także źródłem chlorofilu, który pomaga w oczyszczaniu wątroby.

Warto pamiętać, że jedzenie surowego szpinaku obniża ryzyko niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD), która stała się prawdziwą plagą i jest już diagnozowana nawet u dzieci.

3. Sięgnij po kapustne

Kolejny złoty środek dla wątroby to warzywa kapustne. Izotiocyjaniany, powstające z glukozynolanów kapusty, sprzyjają detoksykacji wątroby (mogą one m.in. detoksykować rakotwórcze związki).

Z kolei w brukselce oprócz glukozynolanów znajdziemy siarkę. Te składniki powodują uwalnianie przez wątrobę enzymów, które blokują toksyny. Dzięki temu nie dochodzi do uszkodzeń organów wewnętrznych, jakie może powodować niezdrowe żywienie.

Najlepsze efekty możemy uzyskać, jedząc surowe warzywo, ale po ugotowaniu brukselka zachowuje swoje właściwości.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze