Jedz nawet codziennie. Dla trzustki nie ma nic lepszego

Chociaż trzustka jest niewielkim organem, odgrywa niezwykle ważną rolę dla funkcjonowania naszego ciała. Jest niezbędnym elementem zarówno systemu trawiennego, jak i endokrynnego, pełniąc również istotną rolę w utrzymaniu równowagi poziomu cukru we krwi. Ale co można zrobić, aby wspomóc jej zdrowe działanie?

Tofu - zdrowa alternatywa dla mięsaTofu - zdrowa alternatywa dla mięsa
Źródło zdjęć: © Getty Images

Produkty dobre dla trzustki

Jakiekolwiek problemy zdrowotne związane z trzustką mogą prowadzić do tymczasowego osłabienia jej funkcji lub nawet do jej trwałego uszczerbku. Dlatego tak ważne jest, aby dbać o zdrowie tego narządu. Dobrze zbilansowana dieta jest jednym z najskuteczniejszych narzędzi profilaktycznych, które mogą chronić trzustkę przed potencjalnymi uszkodzeniami. A po jakie produkty najlepiej sięgać w trosce o jej zdrowie?

Cytryna - naturalny booster odporności

Regularne spożywanie cytryny ma pozytywny wpływ na naszą odporność. Podobnie jak kiwi, cytryna stymuluje produkcję enzymów trawiennych, które są niezbędne dla zdrowego funkcjonowania trzustki.

Mniszek lekarski i jego zdrowotne właściwości

Mniszek lekarski przyniesie wiele korzyści zdrowotnych. Doskonale wpływa na efektywną pracę trzustki. Napar wspiera wydzielanie enzymów, ułatwiając procesy trawienne oraz zapobiega gromadzeniu się toksyn w przewodzie pokarmowym. Ostatnie badania pokazują, że ekstrakt z liści mniszka lekarskiego może przynieść ulgę pacjentom zmagającym się z zapaleniem trzustki poprzez zmniejszenie stanu zapalnego i obrzęku.

Nieoczywiste objawy raka trzustki, które ignorujemy

Oregano - naturalne źródło przeciwutleniaczy

Oregano, podobnie jak inne zioła, jest źródłem naturalnych antyoksydantów. Badania wykazały, że posiada zdolność hamowania aktywności amylazy trzustkowej - enzymu odpowiedzialnego za trawienie, który uczestniczy w procesie rozkładania składników odżywczych dostarczanych do organizmu z pożywienia. Co więcej, oregano może przyczynić się do obniżenia poziomu cukru we krwi, co z kolei zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy.

Czosnek i jego moc

Czosnek jest znany ze swoich silnych właściwości przeciwzapalnych i antybakteryjnych, a także ze zdolności pobudzania procesów trawiennych. Wspiera prawidłowe funkcjonowanie trzustki, przede wszystkim poprzez redukcję stężenia glukozy we krwi, co z kolei stymuluje narząd do zwiększonej produkcji insuliny.

Wiele badań naukowych wskazuje, że czosnek może pomóc nam zminimalizować ryzyko zachorowania na raka trzustki. Specjaliści od żywienia zalecają spożywanie co najmniej dwóch ząbków czosnku dziennie, które można dodać do jednego z posiłków. Warto jednak pamiętać, że osoby cierpiące na przewlekłe zapalenie trzustki powinny unikać czosnku, ponieważ może on powodować wzdęcia.

Tofu - zdrowa alternatywa dla mięsa

Tofu, często określane jako ser z soi, stanowi znakomitą alternatywę dla mięsa, co jest szczególnie istotne dla osób zwracających uwagę na składniki odżywcze ich diety. Charakteryzuje się wysoką zawartością białka przy niskiej ilości tłuszczu w porównaniu do wieprzowiny, której zbyt duże spożycie może niekorzystnie wpływać na trzustkę.

Badania dowodzą, że włączanie tofu do diety może wspierać regenerację układu pokarmowego, wzmacniać trzustkę oraz zabezpieczać ją przed uszkodzeniami. Specjaliści od żywienia zalecają tofu osobom borykającym się z chorobami trzustki, w tym z zapaleniem tego organu.

Warzywa z rodziny kapustowatych

Warzywa kapustne, takie jak brokuły, brukselka, kalafior, jarmuż, kalarepa czy różne odmiany kapusty, są niskokaloryczne, ale jednocześnie bogate w składniki odżywcze. Dlatego powinny być obecne w naszej diecie, szczególnie jeśli chcemy zapobiec problemom z trzustką.

W przypadku już istniejącej choroby tego organu, zalecana jest dieta lekkostrawna, która powinna ograniczać spożycie produktów powodujących wzdęcia, takich jak kapusta.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka