Króluje na polskich stołach. Wspomaga koncentrację i pracę mózgu

Śledzie królują na polskich stołach nie tylko w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Potrawy na bazie śledzi podawane są również na weselach, imprezach urodzinowych czy imieninowych. Czy śledzie są zdrowe? Co warto wiedzieć o tych rybach?

Śledzie obfitują w nienasycone kwasy tłuszczowe, białka, składniki mineralne, witaminę E oraz witaminę D.Śledzie obfitują w nienasycone kwasy tłuszczowe, białka, składniki mineralne, witaminę E oraz witaminę D.
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Wąś-Zaniuk

Dlaczego warto jeść śledzie?

Śledzie to tłuste ryby, zawierające niewielką ilość kalorii. W 100 gramach tego produktu żywnościowego występuje zaledwie 160 kalorii. Ryby te dostarczają organizmowi cennych składników odżywczych, takich jak potas, witamina A, witamina E, witaminy z grupy B, jod, cynk, żelazo. W ich składzie znaleźć można również prozdrowotne kwasy omega-3.

Kluczowe dla kobiet w ciąży

Śledzie są doskonałym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Kwasy te powinny stanowić, zaraz po kwasie foliowym, jeden z kluczowych składników diety kobiet ciężarnych. Omega-3 wspierają prawidłowy rozwój płodu, zwłaszcza jego mózgu oraz narządu wzroku.

NNKT odpowiadają za prawidłowy rozwój centralnego układu nerwowego, przyczyniają się do prawidłowej pracy serca. Wpływają także na prawidłowy rozwój siatkówki.

Poprawiają pamięć i koncentrację

Zawarte w śledziach kwasy omega-3, znane również jako wielonienasycone kwasy tłuszczowe wspierają prawidłową pracę mózgu, poprawiają pamięć oraz koncentrację. Dieta na pamięć poza wysokim spożyciem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), uwzględnia również regularne spożywanie produktów zawierających dużą dawkę przeciwutleniaczy oraz witamin z grupy B.

Przeciwdziałają depresji

Sposób w jaki działają kwasy omega-3, zawarte w śledziach, jest bardzo bliski działaniu środków farmaceutycznych stabilizujących nastrój u pacjentów borykających się z zaburzeniami dwubiegunowymi. Badania specjalistów wskazują, że EPA, czyli kwas eikozapentaenowy oraz kwas dokozaheksaenowy, zwany również kwasem DHA, są substancjami, które mogą wpływać na redukcję produkcji zapalnych cytokin z kwasu arachidonowego.

Wykazują zdolność do obniżania poziomu tej substancji zarówno w obrębie komórek, jak i osocza. Dodatkowo, przeprowadzone badania wskazują na to, że kwas eikozapentaenowy wpływa korzystnie na funkcjonowanie mózgu, przeciwdziałając wahaniom nastroju. Wpływa on na lepszy przepływ krwi, co skutkuje lepszym dostępem np. glukozy do mózgu.

Wpływają pozytywnie na kości

Każda porcja śledzi dostarcza naszemu organizmowi odpowiednią dawkę takich prozdrowotnych substancji jak fosfor, magnez czy wapń. To właśnie te składniki mineralne są przez organizm wykorzystywane do budowania zębów oraz kości. Dodatkowo, zawarte w śledziach białko wpływa na prawidłowe tworzenie kolagenu, substancji, która usprawnia wchłanianie składników mineralnych. Kolagen wpływa także na zwiększenie gęstości układu kostnego.

Przeciwdziałają rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego

Regularne spożywanie śledzi przeciwdziała rozwojowi schorzeń układu sercowo-naczyniowego. Zawarte w rybach niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 wykazują działanie przeciwmiażdżycowe, antykancerogenne.

Wspierają funkcjonowanie układu immunologicznego, zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu, pozwalają zadbać o odpowiedni poziom cholesterolu w organizmie. Spożywanie śledzi pełni ważną rolę w profilaktyce zawału serca, udaru mózgu, demencji, cukrzycy, ale również choroby Alzheimera.

Katarzyna Wąś-Zaniuk, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka