Jedz zwłaszcza po 40. Wspiera produkcję kolagenu, opóźnia proces starzenia
Nasz wygląd nie zależy jedynie od wieku, ogromny wpływ mają także nawyki żywieniowe oraz tryb życia. Na szczęście istnieją produkty, które mają korzystny wpływ na elastyczność skóry i widoczność zmarszczek. Szczególnie wartościowe w kontekście odmładzania są owoce, niektóre z nich mogą być skuteczniejsze niż kremy przeciwstarzeniowe.
1. 7 owoców na młody wygląd
Na skórze najbardziej zauważalne są skutki upływu czasu. Proces starzenia rozpoczyna się już około 25. roku życia, stopniowo pojawiają się pierwsze zmarszczki, a skóra traci dawną elastyczność.
Niektóre owoce pozwalają na utrzymanie młodego wyglądu, zwłaszcza jeśli spożywamy je regularnie. O włączeniu ich do codziennej diety warto pamiętać zwłaszcza po czterdziestce.
Truskawki nie tylko zachwycają smakiem, ale również korzystnie wpływają na kondycję naszej skóry. Zawierają sporą dawkę witaminy C, która wykazuje właściwości antyoksydacyjne, neutralizuje wolne rodniki, redukuje stany zapalne oraz wzmacnia odporność organizmu. Badania wskazują, że spożywanie truskawek dwa razy w tygodniu może opóźnić proces starzenia się mózgu nawet o 2,5 roku.
Owoc granatu za sprawą obecności przeciwutleniających polifenoli, w tym kwasu elagowego, walczy z wolnymi rodnikami oraz zmniejsza odpowiedź zapalną organizmu. Tym samym redukuje dwa główne czynniki odpowiedzialne za proces starzenia się organizmu. Granat działa również jako osłona przed szkodliwym wpływem otoczenia, na przykład promieniowaniem UV. Jednocześnie wspomaga produkcję kolagenu, co przekłada się na poprawę struktury i kolorytu skóry.
Czerwone winogrona są źródłem resweratrolu o właściwościach przeciwzapalnych, antywirusowych i bakteriobójczych. Przeciwutleniacz zmniejsza stres oksydacyjny, wspiera produkcję kolagenu oraz przyczynia się do zwiększenia elastyczności skóry. Co ciekawe, podobne właściwości posiada czerwone wino.
Jagody, ze względu na obecność flawonoidów, działają przeciwstarzeniowo, zwalczają stres oksydacyjny i redukują stany zapalne. Badania naukowe wskazują, że jagody mogą spowolnić proces pogarszania się funkcji poznawczych związany z wiekiem, co przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju demencji oraz choroby Alzheimera.
Kiwi to owoc obfitujący w witaminę C i E oraz związki o właściwościach antyoksydacyjnych. Te składniki pomagają w zwalczaniu stresu oksydacyjnego, który przyspiesza procesy starzenia się organizmu poprzez uszkadzanie komórek i tkanek. Kiwi wspomaga utrzymanie zdrowej kondycji skóry, redukuje pierwsze oznaki starzenia i pozwala zachować młody wygląd na dłużej.
Arbuz to owoc składający się głównie z wody, dzięki czemu przyczynia się do efektywnego nawodnienia organizmu oraz utrzymania odpowiedniego poziomu nawilżenia skóry. Dodatkowo zawiera likopen, silny przeciwutleniacz, który chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV, tym samym przeciwdziałając procesowi starzenia.
Awokado to bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które odżywiają skórę i zapobiegają jej wysuszeniu. Składniki te wspomagają również funkcjonowanie mózgu, co przyczynia się do utrzymania zdolności koncentracji i zapamiętywania.
Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl