Owoc granatu – charakterystyka, właściwości lecznicze, witaminy i minerały, zastosowanie w kuchni
Owoc granatu przez wiele osób nazywany jest także owocem życia i coraz częściej gości w naszym codziennym jadłospisie. Dlaczego warto go spożywać i co daje naszemu organizmowi?
W tym artykule:
Charakterystyka owoca granatu
Owoc granatu jest nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy. Przede wszystkim zawiera polifenole, czyli przeciwutleniacze, które hamują powstawanie wolnych rodników oraz usuwają już powstałe, co zmniejsza ryzyko występowania chorób nowotworowych.
Owoc granatu w swoim wnętrzu posiada słodkie, soczyste nasiona i to właśnie one nadają się do jedzenia. Najbardziej dojrzałe są te okazy, które posiadają gładką i lśniącą skórkę.
Właściwości lecznicze granatu
Owoc granatu posiada właściwości lecznicze. Poprawia przepływ krwi u osób cierpiących na chorobę wieńcową, reguluje ciśnienie krwi oraz obniża cholesterol.
Inne właściwości tego owocu to: zapobieganie procesom starzenia się, regulacja problemów z trawieniem, odmładzanie, regenerowanie skóry z trądzikiem, łagodzenie objawów menuopauzy przeciwdziałanie problemom z erekcją.
Owoc granatu posiada wiele drogocennych składników odżywczych. Nie bez przyczyny nazywany jest więc owocem życia, a jego sok życiodajnym nektarem. Warto zatem wprowadzić go do swojego codziennego jadłospisu.
Witaminy i minerały
Owoce grantu to bogate źródło witaminy C, witaminy E, witaminy B, witaminy A oraz wielu substancji mineralnych i odżywczych takich jak: magnez, fosfor, potas, wapń, krzem i jod.
W skład owocu granatu wchodzą również duże ilości białka, błonnika, kwasu foliowego i beta karotenu. W 100 gramowej porcji świeżych owoców granatu znajduje się średnio ok. 80 kilokalorii.
Jak jeść granat?
Jak jeść granat? Otóź metody są różne. Najwygodniej jest obrać go ze skórki, a następnie wyłuskać słodkie nasiona.
Jak przygotować granat do zjedzenia:
- na początku należy odciąć nożem wierzchnią część owocu z końcówką, zwaną koroną granatu
- następnie skórkę granatu trzeba naciąć wzdłuż
- granat trzeba włożyć na kilka minut do naczynia z wodą, a następnie rozdzielić na mniejsze części (łupina granatu wypłynie na powierzchnie, a nasiona opadną na dno)
- nasiona granatu należy odcedzić przez sitko i wysuszyć
Zastosowanie granatu w kuchni
Granat możemy zastosować w różnych przepisach kulinarnych. Sprawdzi się jako sok, jako dodatek do róznego rodzaju sałatek, czy dań głownych (np. batatów z serem feta, pesto pietruszkowym i nasionami granatu).
Owoc granatu w deserach również świetnie się sprawdzi. Jego słodki syrop doskonale skomponuje się z panna cottą. Owoce granatu można dodać do budyniu, owsianki, tostów francuskich albo ozdobić nimi muffinki. Dobrym pomysłem na wykorzystanie owocu granatu są sałatki. Granat możemy dodać także do orzeźwiającej sangrii.
W związku z tym, że sok z granatu w sklepach jest dość drogi, można pokusić się o jego własne wykonanie. Wystarczy przekroić owoc granatu, wydobyć z niego ziarenka, włożyć je do garnka i dodać 2 łyżki cukru oraz dwie łyżki wody. Wszystko gotujemy przez około 10 minut aż do momentu zgęstnienia. Na koniec przelewamy przez sitko, wstawiamy na minimum 8 godzin do lodówki i gotowe. Uzyskaliśmy gotowy do spożycia sok z granatu.
Ile kalorii ma surowy granat
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 87 g (1/2 szklanki, osłonki) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 83,0 kcal | 72,2 kcal |
| Białko | 1,67 g | 1,45 g |
| Węglowodany | 18,70 g | 16,27 g |
| Cukier | 13,67 g | 11,89 g |
| Błonnik | 4,00 g | 3,48 g |
| Tłuszcz | 1,17 g | 1,02 g |
| Tłuszcze nasycone | 0,12 g | 0,10 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 0,09 g | 0,08 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 0,08 g | 0,07 g |
| Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
| Witamina C | 10,20 mg | 8,87 mg |
| Równoważnik folianów | 38,0 µg | 33,1 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,07 mg | 0,06 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,05 mg | 0,05 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 0,29 mg | 0,26 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,38 mg | 0,33 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,08 mg | 0,07 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 38,0 µg | 33,1 µg |
| Witamina B4 - cholina | 7,60 mg | 6,61 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 0 µg | 0 µg |
| Witamina A | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina A | 0 µg RAE | 0 µg RAE |
| Retinol | 0 µg | 0 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Witamina E | 0,60 mg | 0,52 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 16,40 µg | 14,27 µg |
| Wapń | 10,00 mg | 8,70 mg |
| Żelazo | 0,30 mg | 0,26 mg |
| Magnez | 12,00 mg | 10,44 mg |
| Fosfor | 36,0 mg | 31,3 mg |
| Potas | 236 mg | 205 mg |
| Sód | 3,00 mg | 2,61 mg |
| Cynk | 0,35 mg | 0,31 mg |
| Miedź | 0,16 mg | 0,14 mg |
| Mangan | 0,12 mg | 0,10 mg |
| Selen | 0,50 µg | 0,44 µg |
| Woda | 77,9 g | 67,8 g |
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.