Owoc granatu – charakterystyka, właściwości lecznicze, witaminy i minerały, zastosowanie w kuchni

Owoc granatu przez wiele osób nazywany jest także owocem życia i coraz częściej gości w naszym codziennym jadłospisie. Dlaczego warto go spożywać i co daje naszemu organizmowi?

Owoc granatu – charakterystyka, właściwości lecznicze, witaminy i minerały, zastosowanie w kuchniOwoc granatu – charakterystyka, właściwości lecznicze, witaminy i minerały, zastosowanie w kuchni
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Charakterystyka owoca granatu

Owoc granatu jest nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy. Przede wszystkim zawiera polifenole, czyli przeciwutleniacze, które hamują powstawanie wolnych rodników oraz usuwają już powstałe, co zmniejsza ryzyko występowania chorób nowotworowych.

Owoc granatu w swoim wnętrzu posiada słodkie, soczyste nasiona i to właśnie one nadają się do jedzenia. Najbardziej dojrzałe są te okazy, które posiadają gładką i lśniącą skórkę.

Właściwości lecznicze granatu

Owoc granatu posiada właściwości lecznicze. Poprawia przepływ krwi u osób cierpiących na chorobę wieńcową, reguluje ciśnienie krwi oraz obniża cholesterol.

Inne właściwości tego owocu to: zapobieganie procesom starzenia się, regulacja problemów z trawieniem, odmładzanie, regenerowanie skóry z trądzikiem, łagodzenie objawów menuopauzy przeciwdziałanie problemom z erekcją.

Owoc granatu posiada wiele drogocennych składników odżywczych. Nie bez przyczyny nazywany jest więc owocem życia, a jego sok życiodajnym nektarem. Warto zatem wprowadzić go do swojego codziennego jadłospisu.

Witaminy i minerały

Owoce grantu to bogate źródło witaminy C, witaminy E, witaminy B, witaminy A oraz wielu substancji mineralnych i odżywczych takich jak: magnez, fosfor, potas, wapń, krzem i jod.

W skład owocu granatu wchodzą również duże ilości białka, błonnika, kwasu foliowego i beta karotenu. W 100 gramowej porcji świeżych owoców granatu znajduje się średnio ok. 80 kilokalorii.

Jak jeść granat?

Jak jeść granat? Otóź metody są różne. Najwygodniej jest obrać go ze skórki, a następnie wyłuskać słodkie nasiona.

Jak przygotować granat do zjedzenia:

  • na początku należy odciąć nożem wierzchnią część owocu z końcówką, zwaną koroną granatu
  • następnie skórkę granatu trzeba naciąć wzdłuż
  • granat trzeba włożyć na kilka minut do naczynia z wodą, a następnie rozdzielić na mniejsze części (łupina granatu wypłynie na powierzchnie, a nasiona opadną na dno)
  • nasiona granatu należy odcedzić przez sitko i wysuszyć

Zastosowanie granatu w kuchni

Granat możemy zastosować w różnych przepisach kulinarnych. Sprawdzi się jako sok, jako dodatek do róznego rodzaju sałatek, czy dań głownych (np. batatów z serem feta, pesto pietruszkowym i nasionami granatu).

Owoc granatu w deserach również świetnie się sprawdzi. Jego słodki syrop doskonale skomponuje się z panna cottą. Owoce granatu można dodać do budyniu, owsianki, tostów francuskich albo ozdobić nimi muffinki. Dobrym pomysłem na wykorzystanie owocu granatu są sałatki. Granat możemy dodać także do orzeźwiającej sangrii.

W związku z tym, że sok z granatu w sklepach jest dość drogi, można pokusić się o jego własne wykonanie. Wystarczy przekroić owoc granatu, wydobyć z niego ziarenka, włożyć je do garnka i dodać 2 łyżki cukru oraz dwie łyżki wody. Wszystko gotujemy przez około 10 minut aż do momentu zgęstnienia. Na koniec przelewamy przez sitko, wstawiamy na minimum 8 godzin do lodówki i gotowe. Uzyskaliśmy gotowy do spożycia sok z granatu.

Ile kalorii ma surowy granat

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 87 g (1/2 szklanki, osłonki)
Wartość energetyczna83,0 kcal72,2 kcal
Białko1,67 g1,45 g
Węglowodany18,70 g16,27 g
Cukier13,67 g11,89 g
Błonnik4,00 g3,48 g
Tłuszcz1,17 g1,02 g
Tłuszcze nasycone0,12 g0,10 g
Tłuszcze jednonienasycone0,09 g0,08 g
Tłuszcze wielonienasycone0,08 g0,07 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C10,20 mg8,87 mg
Równoważnik folianów38,0 µg33,1 µg
Witamina B1 - tiamina0,07 mg0,06 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,05 mg0,05 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,29 mg0,26 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,38 mg0,33 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,08 mg0,07 mg
Witamina B9 - kwas foliowy38,0 µg33,1 µg
Witamina B4 - cholina7,60 mg6,61 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A0 i.u.0 i.u.
Witamina A0 µg RAE0 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0,60 mg0,52 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K16,40 µg14,27 µg
Wapń10,00 mg8,70 mg
Żelazo0,30 mg0,26 mg
Magnez12,00 mg10,44 mg
Fosfor36,0 mg31,3 mg
Potas236 mg205 mg
Sód3,00 mg2,61 mg
Cynk0,35 mg0,31 mg
Miedź0,16 mg0,14 mg
Mangan0,12 mg0,10 mg
Selen0,50 µg0,44 µg
Woda77,9 g67,8 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka