2 z 9Produkty z niskim indeksem glikemicznym - zdrowa alternatywa dla chipsów
Nocne podjadanie może być podyktowane wieloma czynnikami. Niektórzy z nas mają nieregularne godziny pracy, inni borykają się z silnym stresem, a jeszcze inni chorują na zespół nocnego jedzenia (ZNJ). Ta skomplikowana dolegliwość w większości przypadków wynika z zaburzeń hormonalnych. U osób cierpiących na ZNJ kilka razy w tygodniu pojawia się bezsenność oraz wieczorny głód. Często zjadają one połowę dziennej ilości kalorii już po godz. 19, a rano odczuwają silny głód.
Osoby, które podjadają w nocy powinny wybierać produkty o niskim indeksie glikemicznym. Zamiast chipsów, czy krakersów warto sięgnąć po soczewicę, zielone warzywa, chudą wołowinę, czarną fasolę, pierść z kurczaka lub łososia.
Korzyści wynikające ze spożywania produktów z niskim indeksem glikemicznym
Wyniki pokazały, że u osób spożywających wieczorem produkty o niskim indeksie glikemicznym, organizm szybciej był w stanie uregulować poziom cukru we krwi następnego ranka. Optymalizacja glukozy we krwi jest ważna nie tylko w odchudzaniu, ale także w prawidłowym funkcjonowaniu wszystkich układów.