Jelita będą cierpieć. Dietetyk wskazuje najgorszy ser

Pełne utwardzaczy, tłuszczów trans i soli. Nie zawierają za to zbyt wiele składników odżywczych. - Wysokie spożycie serów tego rodzaju może podwyższać ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 i chorób układu sercowo-naczyniowego - alarmuje dietetyk.

Jakiego sera lepiej nie jeść?Jakiego sera lepiej nie jeść?
Źródło zdjęć: © Getty Images

Jeden rodzaj sera unikaj jak ognia

Anna Jedrej, dietetyk kliniczny, która dzieli się treściami związanymi ze zdrowym odżywianiem w social mediach, opublikowała post na temat sera. Jeden rodzaj tego produktu budzi zastrzeżenia ekspertki.

- Jest to produkt wysokoprzetworzony, bardzo kaloryczny, zawierający znaczne ilości tłuszczu nasyconego. Tego sera nie kupuj! - alarmuje dietetyk.

Mowa o serze topionym, kultowym już przysmaku Polaków, który można dostać w formie krążków wypełnionych trójkącikami czy prostokątów zapakowanych w złotą folię aluminiową. Mają wiele różnych smaków: śmietankowe, z ziołami lub papryką czy o smaku szynki.

Najgorsze rodzaje sera

"Choć kuszą swoją konsystencją, są o wiele uboższe w składniki odżywcze niż naturalne sery, a pełne sztucznych dodatków, soli, konserwantów i tłuszczów niskiej jakości" - informuje ekspertka w opisie, który pojawił się pod nagraniem.

Analizując składy dostępnych na rynku serków topionych, widać, że zawierają w dużej mierze wodę, mleko i twaróg, ale niestety także serwatkę w proszku, sole emulgujące E450, E452, E331 i pokaźne ilości soli.

Dietetyczka wskazała najgorszy z serów
Dietetyczka wskazała najgorszy z serów © Getty Images

- Użyte w produkcji serków topionych topniki w połączeniu z wysoką temperaturą powodują powstawanie nizyny - naturalnego antybiotyku, który może zaburzać mikroflorę jelit - przestrzega Anna Jedrej.

Czy warto jeść ser? Czytaj skład

To nie oznacza, że serów w diecie należy unikać - wręcz przeciwnie. Zarówno ser biały, jak i ser żółty są źródłem łatwo przyswajalnego białka, minerałów takich jak fosfor, magnez, potas czy cynk. Zawierają też witaminę D i A. Warto, by stanowiły element naszej diety, bo wspomagają funkcjonowanie układu odpornościowego, kostnego oraz nerwowego.

Ser biały dobrej jakości powinien zawierać śmietankę i kultury bakterii fermentacji mlekowej. W serze żółtym powinno znajdować się mleko i kultury bakterii, podpuszczka oraz sól. Nic więcej nie jest potrzebne. Dlatego warto czytać skład i sięgać po takie produkty, w których jest on najkrótszy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. Instagram

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka