Trwa ładowanie...

Jest w czerwonym mięsie. "Pierwszy krok do rozwoju raka"

 Katarzyna Prus
03.10.2022 13:55
Nadmiar czerwonego mięsa to większe ryzyko raka
Nadmiar czerwonego mięsa to większe ryzyko raka (Adobe Stock)

Jest w czerwonym mięsie i może prowadzić do uszkodzenia DNA komórek układu trawiennego. Naukowcy alarmują, że to pierwszy krok do rozwoju raka. Hem jest szczególnie groźny, jeśli w diecie dominują mięsne produkty.

spis treści

1. Czerwone mięso zwiększa ryzyko raka

Hem, który nadaje krwi czerwony kolor, występuje naturalnie w czerwonym mięsie, a także przetworzonych produktach mięsnych. Naukowcy odkryli, że rozkłada się w jelitach, tworząc bardzo szkodliwe związki N-nitrozowe, które zwiększają ryzyko raka.

Duże ilości czerwonego mięsa mogą przyczyniać się do rozowju raka
Duże ilości czerwonego mięsa mogą przyczyniać się do rozowju raka (Getty Images)

Specjaliści z Cancer Research UK wyjaśniają, że uszkadzają one DNA komórek układu trawiennego. "Uszkodzenie DNA jest pierwszym krokiem na drodze do raka" – ostrzegają.

Zobacz film: "Raport WHO nie pozostawia złudzeń. Czerwone mięso szkodzi jak papierosy"

Dodają, że rozkład hemu jest prawdopodobnie odpowiedzialny za zwiększone ryzyko raka jelit u osób, które jedzą duże ilości mięsa.

Jak się jednak okazuje, ryzyko raka jelita zwiększa nawet spożywanie mniejszych ilości czerwonego mięsa. Takie wnioski płyną z badania z 2019 r. opublikowanego w ''International Journal of Epidemiology''.

2. Umiarkowane ilości też są groźne

Badanie wykazało, że ludzie, którzy jedzą ok. 76 g czerwonego i przetworzonego mięsa dziennie, nadal mieli o 20 proc. większe ryzyko zachorowania na raka jelita niż ci, którzy jedli średnio tylko ok. 21 g dziennie.

Ryzyko rosło o 19 proc. na każde 25 g przetworzonego mięsa (w przybliżeniu odpowiednik plastra bekonu lub plastra szynki), które ludzie spożywali dziennie, i o 18 proc. na każde 50 g czerwonego mięsa (gruby plaster rostbefu lub kawałek kotleta jagnięcego).

- Nasze wyniki zdecydowanie sugerują, że ludzie, którzy jedzą czerwone i przetworzone mięso cztery lub więcej razy w tygodniu - mają wyższe ryzyko zachorowania na raka jelita niż ci, którzy je spożywają mniej niż dwa razy w tygodniu - zaznacza prof. Tim Key, epidemiolog onkologiczny z Uniwersytetu Oksfordzkiego, współautor badania.

Naukowcy zbadali diety prawie pół miliona Brytyjczyków w wieku 40-69 lat. Obserwacja trwała przez ponad pięć lat. W tym czasie ponad 2,6 tys. badanych zachorowało na raka jelita grubego.

Badanie potwierdziło nie tylko zwiększone ryzyko zachorowania na raka jelita na każde 50 g przetworzonego mięsa dziennie, ale też jego wzrost już przy 25 g.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze