Trwa ładowanie...

Jest w czerwonym mięsie. "Pierwszy krok do rozwoju raka"

 Katarzyna Prus
Katarzyna Prus 03.10.2022 13:55
Nadmiar czerwonego mięsa to większe ryzyko raka
Nadmiar czerwonego mięsa to większe ryzyko raka (Adobe Stock)

Jest w czerwonym mięsie i może prowadzić do uszkodzenia DNA komórek układu trawiennego. Naukowcy alarmują, że to pierwszy krok do rozwoju raka. Hem jest szczególnie groźny, jeśli w diecie dominują mięsne produkty.

spis treści

1. Czerwone mięso zwiększa ryzyko raka

Hem, który nadaje krwi czerwony kolor, występuje naturalnie w czerwonym mięsie, a także przetworzonych produktach mięsnych. Naukowcy odkryli, że rozkłada się w jelitach, tworząc bardzo szkodliwe związki N-nitrozowe, które zwiększają ryzyko raka.

Duże ilości czerwonego mięsa mogą przyczyniać się do rozowju raka
Duże ilości czerwonego mięsa mogą przyczyniać się do rozowju raka (Getty Images)
Zobacz film: "Raport WHO nie pozostawia złudzeń. Czerwone mięso szkodzi jak papierosy"

Specjaliści z Cancer Research UK wyjaśniają, że uszkadzają one DNA komórek układu trawiennego. "Uszkodzenie DNA jest pierwszym krokiem na drodze do raka" – ostrzegają.

Dodają, że rozkład hemu jest prawdopodobnie odpowiedzialny za zwiększone ryzyko raka jelit u osób, które jedzą duże ilości mięsa.

Jak się jednak okazuje, ryzyko raka jelita zwiększa nawet spożywanie mniejszych ilości czerwonego mięsa. Takie wnioski płyną z badania z 2019 r. opublikowanego w ''International Journal of Epidemiology''.

2. Umiarkowane ilości też są groźne

Badanie wykazało, że ludzie, którzy jedzą ok. 76 g czerwonego i przetworzonego mięsa dziennie, nadal mieli o 20 proc. większe ryzyko zachorowania na raka jelita niż ci, którzy jedli średnio tylko ok. 21 g dziennie.

Ryzyko rosło o 19 proc. na każde 25 g przetworzonego mięsa (w przybliżeniu odpowiednik plastra bekonu lub plastra szynki), które ludzie spożywali dziennie, i o 18 proc. na każde 50 g czerwonego mięsa (gruby plaster rostbefu lub kawałek kotleta jagnięcego).

- Nasze wyniki zdecydowanie sugerują, że ludzie, którzy jedzą czerwone i przetworzone mięso cztery lub więcej razy w tygodniu - mają wyższe ryzyko zachorowania na raka jelita niż ci, którzy je spożywają mniej niż dwa razy w tygodniu - zaznacza prof. Tim Key, epidemiolog onkologiczny z Uniwersytetu Oksfordzkiego, współautor badania.

Naukowcy zbadali diety prawie pół miliona Brytyjczyków w wieku 40-69 lat. Obserwacja trwała przez ponad pięć lat. W tym czasie ponad 2,6 tys. badanych zachorowało na raka jelita grubego.

Badanie potwierdziło nie tylko zwiększone ryzyko zachorowania na raka jelita na każde 50 g przetworzonego mięsa dziennie, ale też jego wzrost już przy 25 g.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze