Chroni przed anemią i rakiem. Jedz codziennie, ale nie popełniaj jednego błędu
Owsianka, popularna w Europie od wieków, obecnie zyskała status superfood. Syci na długo i stabilizuje poziom cukru we krwi, a to niejedyne zalety tej potrawy. Niestety nawet zagorzali fani płatków owsianych często popełniają kilka błędów. Niektóre sprawiają, że superfood traci wartość.
1. Lubisz jeść owsiankę? Pamiętaj o tych zasadach
Owsianka jest wszechstronnym daniem - można ją spożywać na słodko lub wytrawnie.Jednak osoby z celiakią powinny unikać owsianki lub wybierać produkty bezglutenowe oznaczone jako "gluten-free", gdyż owies może być zanieczyszczony innymi zbożami.
Warto pamiętać o odpowiednim przygotowaniu dania, aby czerpać z niego jak najwięcej korzyści zdrowotnych. Owsianka dostarcza 350 kcal na 100 g, co może wydawać się dużo. Jednak jej składniki odżywcze sprawiają, że jest to bardzo wartościowy element naszej diety.
Zobacz także: Czy owsianka może pomóc schudnąć? Sprawdź dietę owsiankową'
Jednak przygotowując posiłek z dodatkiem płatków owsianych warto pamiętać o:
namoczeniu płatków, najlepiej na noc - dzięki temu substancje odżywcze, m.in. żelazo są przyswajane lepiej,
unikaniu łączenia owsianki z kawą czy herbatą, bo garbniki obecne w tych napojach mogą utrudniach wchłanianie substancji odżywczych,
dodaniu do owsianki owoców bogatych w witaminę C, zwiększając w ten sposób wchłanialność żelaza z płatków.
Owsianka może też stać się mniej zdrowym daniem, jeśli dodamy do niej tłuste mleko lub śmietankę, suszone owoce lub inne kaloryczne dodatki.
2. Jakie są korzyści zdrowotne płatków owsianych?
Płatki owsiane są uznawane za żywność superfood z powodu bogactwa składników odżywczych. Regularne spożycie płatków owsianych wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego, regulując poziom cholesterolu i cukru we krwi. Odpowiednia ilość błonnika w diecie pomaga także w walce z nadwagą, zapewniając uczucie sytości.
Kluczowym składnikiem płatków owsianych jest beta-glukan, rodzaj błonnika, który działa jak miotełka oczyszczająca w jelitach. Oprócz tego płatki te zawierają witaminy z grupy B, żelazo, magnez, cynk i fosfor. Dzięki temu regularnie spożywane przyczyniają się do wzmocnienia kości, poprawy koncentracji i wsparcia systemu odpornościowego. Do tego badania sugerują, że obecność płatków owsianych w diecie może wspierać zdrowie serca, chronić przed miażdżycą, a nawet zmniejszać ryzyko rozwoju raka jelita grubego.
Jeśli dotychczas stroniliśmy od płatków owsianych, warto wprowadzać je stopniowo do diety, rozpoczynając od małych porcji. Można dodawać je do jogurtu, musli czy koktajli. Płatki te także świetnie sprawdzą się jako zamiennik bułki tartej w panierkach, nadając potrawom ciekawy smak.
Joanna Rokicka, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl