Chroni przed anemią i rakiem. Jedz codziennie, ale nie popełniaj jednego błędu

Owsianka, popularna w Europie od wieków, obecnie zyskała status superfood. Syci na długo i stabilizuje poziom cukru we krwi, a to niejedyne zalety tej potrawy. Niestety nawet zagorzali fani płatków owsianych często popełniają kilka błędów. Niektóre sprawiają, że superfood traci wartość.

Jesteś fanem owsianki? Sprawdź, na co warto uważaćJesteś fanem owsianki? Sprawdź, na co warto uważać
Źródło zdjęć: © Getty Images

Lubisz jeść owsiankę? Pamiętaj o tych zasadach

Owsianka jest wszechstronnym daniem - można ją spożywać na słodko lub wytrawnie.Jednak osoby z celiakią powinny unikać owsianki lub wybierać produkty bezglutenowe oznaczone jako "gluten-free", gdyż owies może być zanieczyszczony innymi zbożami.

Warto pamiętać o odpowiednim przygotowaniu dania, aby czerpać z niego jak najwięcej korzyści zdrowotnych. Owsianka dostarcza 350 kcal na 100 g, co może wydawać się dużo. Jednak jej składniki odżywcze sprawiają, że jest to bardzo wartościowy element naszej diety.

"Złota owsianka" – śniadanie na złoty medal

Jednak przygotowując posiłek z dodatkiem płatków owsianych warto pamiętać o:

  • namoczeniu płatków, najlepiej na noc - dzięki temu substancje odżywcze, m.in. żelazo są przyswajane lepiej,

  • unikaniu łączenia owsianki z kawą czy herbatą, bo garbniki obecne w tych napojach mogą utrudniach wchłanianie substancji odżywczych,

  • dodaniu do owsianki owoców bogatych w witaminę C, zwiększając w ten sposób wchłanialność żelaza z płatków.

Owsianka zawiera witaminy i minerały
Owsianka zawiera witaminy i minerały © Pixabay

Owsianka może też stać się mniej zdrowym daniem, jeśli dodamy do niej tłuste mleko lub śmietankę, suszone owoce lub inne kaloryczne dodatki.

Jakie są korzyści zdrowotne płatków owsianych?

Płatki owsiane są uznawane za żywność superfood z powodu bogactwa składników odżywczych. Regularne spożycie płatków owsianych wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego, regulując poziom cholesterolu i cukru we krwi. Odpowiednia ilość błonnika w diecie pomaga także w walce z nadwagą, zapewniając uczucie sytości.

Kluczowym składnikiem płatków owsianych jest beta-glukan, rodzaj błonnika, który działa jak miotełka oczyszczająca w jelitach. Oprócz tego płatki te zawierają witaminy z grupy B, żelazo, magnez, cynk i fosfor. Dzięki temu regularnie spożywane przyczyniają się do wzmocnienia kości, poprawy koncentracji i wsparcia systemu odpornościowego. Do tego badania sugerują, że obecność płatków owsianych w diecie może wspierać zdrowie serca, chronić przed miażdżycą, a nawet zmniejszać ryzyko rozwoju raka jelita grubego.

Jeśli dotychczas stroniliśmy od płatków owsianych, warto wprowadzać je stopniowo do diety, rozpoczynając od małych porcji. Można dodawać je do jogurtu, musli czy koktajli. Płatki te także świetnie sprawdzą się jako zamiennik bułki tartej w panierkach, nadając potrawom ciekawy smak.

Joanna Rokicka, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. utopia.de

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka