Musli dr. Birchera. Przepis na zdrowie i urodę
Musli dr Birchera to propozycja śniadaniowa z dosyć długą historią. Wszystko zaczęło się w 1900 roku w Szwajcarii, gdzie w Zurichu żył i pracował dr Maximilian Bircher-Benner. To właśnie on jest autorem słynnej receptury. Musli w takiej wersji było serwowane jego pacjentom podczas pobytu w klinice.
Musli z orzechami i świeżymi owocami jest solidną porcją zdrowia. Świetnie nadaje się na posiłek rozpoczynający dzień, dając energię do działania. Chcesz wiedzieć więcej na temat musli dr Birchera? Zapraszamy do naszej galerii.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Zdrowa kolacja – co jeść, a czego unikać?
Niezbędne składniki
Przygotowanie musli dr Birchera jest stosunkowo proste. Nie jest pracochłonne i nie zajmuje wiele czasu. Wymaga jednak systematyczności. Jest ono bowiem przygotowywane w nocy. Potrzebujemy do niego kilku produktów.
Do przygotowania niezbędne będą płatki owsiane, sok pomarańczowy lub jabłkowy (ewentualnie mleko roślinne), cytryna, orzechy, np. włoskie lub migdały, a także rodzynki, jabłko, truskawki i banany. Możemy też odrobinę zmodyfikować przepis i zastąpić je naszymi ulubionymi owocami.
Zobacz też: Płatki śniadaniowe zawierają pestycydy zaburzające gospodarkę hormonalną
Jak przygotować musli?
Przygotowanie musli dr Birchera rozpoczynamy wieczorem. Płatki owsiane i rodzynki zalewamy owocowym sokiem lub mlekiem roślinnym tak, aby płyn nie przykrył ich całkowicie. Całość odkładamy w chłodne miejsce na całą noc.
O poranku ścieramy jabłko na tarce. Dodajemy do płatków razem z drobno posiekanymi truskawkami, bananami i orzechami. Całość skrapiamy sokiem z wyciśniętej cytryny, która doda posiłkowi świeżości i sprawi, że jabłko nie nabierze brązowego koloru.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Oryginalna receptura
Oryginalna receptura musli dr Birchera, którą mieli okazję poznać pacjenci szwajcarskiej kliniki, różni się od tej, którą przedstawiliśmy. Jest to prostsza, ale równie pożywna propozycja dla miłośników owsianki.
100 lat temu pacjenci doktora jedli płatki owsiane z dodatkiem śmietany, soku z cytryny, zmielonych migdałów i startym na tarce jabłkiem. Uważa się, że receptura dr Birchera gwarantuje równowagę niezbędnych w ciągu dnia składników odżywczych. Co więcej, trudno się nią znudzić.
Dlaczego warto jeść musli dr Birchera?
O prozdrowotnych właściwościach musli dr Birchera mógłby powstać oddzielny artykuł. Warto wspomnieć, że płatki owsiane mają wpływ na obniżenie cholesterolu. Dobrze więc, aby znalazły się w codziennej diecie osób, które obawiają się takich chorób, jak miażdżyca. Ponadto warto pamiętać, że w tym śniadaniu nie znajdziemy cukru i miodu. Jest to więc świetna propozycja dla osób chorujących na cukrzycę.
Musli dr Birchera to także solidna porcja świeżyć owoców, bogatych m.in. w błonnik, a także witaminy A, B, C, czy E. Należy też wspomnieć o orzechach, które świetnie wpływają na układ nerwowy i są wyjątkowym źródłem białka i kwasów tłuszczowych omega-3.
Zobacz też: Co jedzą szczupli ludzie na śniadanie?
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl