Kajzerka - kalorie
W piekarniach i supermarketach bułki kajzerki są powszechnie sprzedawane i wybierane przez konsumentów. Są tanie, smaczne i sycące, jednak czy na pewno znamy dokładnie ich skład? Jeżeli nie to zaraz zobaczymy czy kajzerki jedzone często nie wyrządzą nam szkody.
Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"
Ta mała bułka kupowana jest przez polskie społeczeństwo na potęgę, bardzo chętnie po nią sięgamy, ponieważ jej cena jest stosunkowo niska w porównaniu do innego pieczywa. Bułki kajzerki można kupić dosłownie wszędzie, w piekarniach, supermarketach i delikatesach, jest powszechna i szeroko dostępna.
- 1. Kajzerka - charakterystyka
- 2. Kajzerka - kalorie i wartości odżywcze
- 3. Kajzerka - jak jeść?
- 4. Kajzerka - jeść czy nie jeść?
1. Kajzerka - charakterystyka
Kajzerka jest niewielką, okrągłą bułką, z pięcioma charakterystycznymi bruzdami. Zazwyczaj waży około 50 gramów. W jej skład wchodzi mąka pszenna, drożdże, słód, sól i zakwas. Często w sklepach można spotkać ciemne kajzerki oraz inne dodatki na samym jej wierzchu. Często posypywana sezamem, makiem. Ostateczny jej kształt i wygląd wymyślony został przez piekarza wiedeńskiego.
2. Kajzerka - kalorie i wartości odżywcze
Bułka kajzerka jest dość kalorycznym pieczywem. W 100 gramach bułki jest około 300 kalorii. W swoim składzie zawiera: białko, tłuszcze (w tym tłuszcze nasycone), węglowodany, błonnik i sól.
Kajzerka zawiera około 10 gramów cukru, dlatego jej kaloryczność wzrasta.
3. Kajzerka - jak jeść?
Tak naprawdę sama kajzerka jest jedynie podstawą do posiłków. Zazwyczaj taką bułkę pokrywa się masłem, a na to kładzie się wędliny, nabiał, warzywa i dodatki. Wtedy zjedzenie takiej jednej bułki, to kaloryczność około 300 kalorii (jak nie więcej), więc jest to porcja solidna. Zjedzona na kolację, kajzerka będzie się powoli trawiła w organizmie, natomiast wybór tej opcji na śniadanie lub drugie śniadanie jest już lepszym pomysłem.
4. Kajzerka - jeść czy nie jeść?
Jak widać w powyższym zestawieniu sama bułka kajzerka nie jest aż tak bardzo kaloryczna, ale jej kaloryczność wzrasta, gdy dodajemy do niej masło, sery, szynki oraz inne dodatki. W samej bułce jest także bardzo dużo cukrów prostych, dlatego niestety nie powinniśmy jeść jej w nadmiernych ilościach, ponieważ jak wiadomo cukier jest cichym zabójcą dzisiejszych czasów i jest dodawany do większości gotowych produktów. Jeżeli potrafimy zachować umiar to możemy pozwolić sobie na jedzenie kajzerki raz na jakiś czas, jak we wszystkim wybór zależy od nas samych.
PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT
- Czy na diecie redukcyjnej można jeść na kolację pieczywo? - odpowiada dietetyk Maria Osmańska
- Jak schudnąć bez rezygnacji z pieczywa? - odpowiada dietetyk Patrycja Sankowska
Powinniśmy przemyśleć kwestię wyboru pieczywa, i zastanowić się czy wybór innego, np: ciemnego chleba czy bułki nie byłby zdrowszy niż kajzerka. Warto pamiętać, że kajzerka zawiera dużo cukru i jet wypiekana z mąki pszennej, ta powszechnie dostępna zazwyczaj jest mrożona i w osiedlowych sklepach odmrażana i wypiekana na miejscu.
Czy takie rozwiązanie jest zdrowe? No nie do końca, lepiej zaopatrzyć się w pieczywo świeże, zdrowe, bez dodatku cukrów, wypełnione nasionami i pieczone na mące z pełnego przemiału. Ta opcja byłaby najrozsądniejsza, jednak jeżeli nie wyobrażamy sobie codziennego śniadania bez kajzerki, to kupmy ją, ale nie jedzmy w nadmiarze, bo wszystko co jest jedzone często niekoniecznie jest zdrowe.
Komentarze