Sezam - wartości odżywcze, właściwości lecznicze, zastosowanie, kalorie

Sezam, którego używamy w przemyśle spożywczym to sezam indyjski, znany także jako sezam wschodni, kunżut lub łogowa wschodnia. Jest to bardzo wszechstronna roślina oleista o wielu zastosowaniach w kosmetyce i kuchni. Z sezamu wyrabia się chałwę oraz popularne sezamki, jednak nasilniejsze właściwości lecznicze mają surowe ziarna.

Sezam ma wiele właściwości zdrowotnych, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu.Sezam ma wiele właściwości zdrowotnych, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu.
Źródło zdjęć: © 123rf
Paula Komendarczuk

Wartości odżywcze sezamu

Sezam to pokarm niezwykle bogaty w wartości odżywcze, takie jak:

  • wapń,
  • magnez,
  • żelazo,
  • fosfor,
  • cynk,
  • miedź,
  • mangan,
  • selen,
  • błonnik,
  • witamina A,
  • witamina E,
  • witaminy z grupy B.

Właściwości sezamu

Sezam ma bardzo dużo wartości odżywczych. Nasiona zawierają dwie unikalne substancje: sezaminę i sezamolinę. Obie należą do lignanów, które wykazują właściwości obniżające cholesterol i chroniące wątrobę.

Sezam - poznaj moc małych ziarenek

Wapń ma wpływ na funkcjonowanie całego organizmu, a przede wszystkim na stan zębów. Minerał chroni przed osteoporozą, pozytywnie oddziałuje na układ mięśniowy oraz serce.

Na 100 gramów ziaren sezamu przypada aż 1160 miligramów wapnia. Sezam zawiera również dużą porcję magnezu, który obniża stres, przywraca równowagę psychiczną i poprawia nastrój.

Nasiona zawierają też dużą ilość cynku, który wspomaga sprawność seksualną, zapobiega też problemom z prostatą oraz wypadaniu włosów.

W sezamie znajdziemy również wiele witamin. Witamina A ma wpływ na narząd wzroku oraz stan naszej cery, paznokci i włosów), witamina E działa natomiast jako bardzo silny przeciwutleniacz, neutralizuje wolne rodniki uszkadzające tkanki i spowalnia starzenie się organizmu.

Z kolei witaminy z grupy B wzmacniają układ odpornościowy, poprawiają funkcjonowanie mózgu i nastrój, niezbędne są w procesie przemiany białek.

Białko z sezamu ma niemal równą wartość jak to pochodzące z kurzych jaj. Dzięki temu jesteśmy w stanie budować mięśnie i siłę fizyczną organizmu.

Reumatoidalne zapalenie stawów

Bogactwo minerałów w nasionach sezamu sprawia, że jest on świetnym dodatkiem do diety i ma wiele zalet zdrowotnych. Duża zawartość miedzi w nasionach sezamu przynosi ulgę przy reumatoidalnym zapaleniu stawów, ponieważ zmniejsza ból i opuchliznę.

Miedź zawarta w ziarnach jest skuteczna, ponieważ to kluczowy minerał biorący udział w reakcjach enzymatycznych o działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym.

Co więcej, sezam odgrywa ważną rolę w łączeniu kolagenu i elastyny - podstawowych substancji zapewniających strukturę, odporność i elastyczność naczyń krwionośnych, kości oraz stawów.

Układ oddechowy i krwionośny

Ze względu na wysoką zawartość magnezu, sezam ma właściwości wspomagające zarówno układ oddechowy, jak i krwionośny. Badania wykazały skuteczność magnezu zawartego w nasionach sezamu przy obniżaniu ciśnienia krwi, co jest czynnikiem wpływającym na zawały, udary i choroby serca związane np. z cukrzycą.

Dzięki zawartości magnezu sezam ma właściwości przyczyniające się także do zapobiegania spazmów dróg oddechowych przy astmie oraz spazmów naczyń krwionośnych, wywołujących ataki migreny.

Rak okrężnicy, osteoporoza, migrena i PMS

Sezam zawiera pokaźne dawki wapnia, który dobroczynnie wpływa na wiele układów. Przede wszystkim pomaga chronić komórki okrężnicy przed substancjami rakotwórczymi, zapobiega utracie masy kostnej w wyniku menopauzy i przypadłości, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów.

Wapń zapobiega też migrenowym bólom głowy oraz łagodzi objawy PMS (napięcia przedmiesiączkowego). Znając niezwykle właściwości sezamu dla zdrowia, warto sięgać po niego częściej.

Zastosowanie sezamu w kuchni

Sezamki lub chałwa to nie najlepsze źródło sezamu i wartości odżywczych w nim zawartych, ponieważ często zawierają one dodatkowe składniki, które negatywnie wpływają na nasze zdrowie.

Sezam powinniśmy spożywać w formie ziaren na surowo. Surowy sezam możemy spożywać bezpośrednio, jedząc niełuskane nasiona, jednak można nim również wzbogacić wiele potraw i dań.

Dobrym pomysłem będzie dodanie sezamu do zup, kanapek, sałatki, surówki lub gotowanych warzyw. Sezam doskonale wzbogaci smak ryżu lub makaronu, a także ryb czy mięsa, jeśli dodamy go do panierki.

Na rynku dostępne są również produkty z sezamu przetworzonego, łatwo przyswajalnego dla organizmu. Są to między innymi gomasio (mieszanka soli i prażonych nasion sezamu) lub tahini (masło sezamowe).

Olej sezamowy to jeden z najbardziej cenionych produktów pochodzących z ziaren sezamu. Otrzymywany jest w wyniki zimnego tłoczenia, ma pozytywny wpływ na ciśnienie krwi, zapobiega procesom starzenia, a także działa rozgrzewająco. Stosowany jest również do masażu skóry.

Przeczytaj także

Kaloryczność sezamu

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 28 g (1 porcja)
Wartość energetyczna567 kcal161 kcal
Białko16,96 g4,81 g
Węglowodany26,0 g7,38 g
Cukier0 g0 g
Błonnik0 g0 g
Tłuszcz48,0 g13,61 g
Tłuszcze nasycone6,72 g1,91 g
Tłuszcze jednonienasycone18,13 g5,14 g
Tłuszcze wielonienasycone21,0 g5,97 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C0 mg0 mg
Równoważnik folianów30,0 µg8,51 µg
Witamina B1 - tiamina2,57 mg0,73 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,28 mg0,08 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna12,82 mg3,63 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy2,81 mg0,80 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,15 mg0,04 mg
Witamina B9 - kwas foliowy30,0 µg8,51 µg
Witamina B4 - cholina0 mg0 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A66,0 i.u.18,71 i.u.
Witamina A3,00 µg RAE0,85 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0 mg0 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K0 µg0 µg
Wapń153 mg43,4 mg
Żelazo14,55 mg4,13 mg
Magnez346 mg98,1 mg
Fosfor774 mg219 mg
Potas406 mg115 mg
Sód39,0 mg11,06 mg
Cynk10,23 mg2,90 mg
Miedź1,46 mg0,41 mg
Mangan1,43 mg0,41 mg
Selen0 µg0 µg
Woda5,00 g1,42 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka