Kalorie w chlebie razowym – mąka, wybór
Pieczywo jest jednym z podstawowych elementów diety. Dlatego nie tylko powinno być ono tylko smaczne i sycące, ale przede wszystkim zdrowe. Dobry chleb powinien zawierać odpowiednią ilość witamin i składników mineralnych. Z tego powodu dietetycy zalecają spożywanie pieczywa razowego, najlepiej wykonanego z mąki żytniej. Kalorie w chlebie razowym są zdrowe. Warto dowiedzieć się więcej na temat zdrowego pieczywa razowego.
1. Kalorie w chlebie razowym - mąka
Kalorie w chlebie razowym są uzależnione od tego, jakie produkty zostały wykorzystane do jego produkcji. Decydującą rolę odgrywa tu mąka. Jednak nie każdy chleb składa się tylko z zakwasu i mąki. Czasami wykorzystuje się też drożdże, różnego rodzaju nasiona (np. słonecznik, dynia, soja) i bakalie (np. żurawina, rodzynki, śliwka). Do niektórych gatunków chleba dodaje się nawet miód. Wszystko to wpływa na kaloryczność chleba razowego.
- Kalorie w chlebie razowym żytnim bez dodatków to mniej więcej 77 kcal w jednej kromce chleba.
- Kalorie w chlebie razowym żytnim zawierającym ziarna słonecznika i soi to około 78 kcal w jednej kromce chleba.
- Kalorie w chlebie razowym żytnim zawierającym jedynie nasiona soi to 76 kcal w jednej kromce.
- Kalorie w chlebie razowym żytnim na miodzie to około 96 kcal w jednej kromce chleba.
- Kalorie w chlebie razowym pszennym to mniej więcej 87 kcal w jednej kromce chleba.
2. Kalorie w chlebie razowym – wybór
Typowy chleb razowy wypieka się z mąki żytniej i klasycznego zakwasu. Najzdrowsza jest mąka typ 2000, zawiera ona bardzo dużo błonnika. Błonnik pokarmowy jest węglowodanem złożonym, wpływającym w różnorodny sposób na organizm człowieka. Jednak jedną z jego największych zalet jest wspomaganie przemiany materii. Produkty bogate w błonnik w tym także chleb razowy powinny być spożywane przez osoby, które pragną się pozbyć się zbędnych kilogramów.
Informacje o kaloriach w chlebie razowym czasami są umieszczone na opakowaniu. Niestety nie każdy producent dba o to by takie informacje zamieścić. Przy wyborze chleba razowego należy pamiętać, że dobre pieczywo jest wykonane z niewielkiej ilości produktów. Jeśli na opakowaniu znajduje się długa lista produktów można podejrzewać, że jest to bogaty w kalorie chleb razowy. Ważne jest nie tylko, jakie produkty zostały wykorzystane do stworzenia chleba, ale również w jakiej ilości. Dlatego chcąc skontrolować kalorie w chlebie razowym należy dokładnie sprawdzić etykietę.
W wielu miejscach dostępne jest ciemne pieczywo zawierające w składzie tylko mąkę pszenną oraz karmel. Jest to bardzo kaloryczny chleb razowy, nie powinny go wybierać osoby pragnące pozbyć się zbędnych kilogramów. Najsmaczniejszy i najbardziej zdrowy jest własnoręcznie wykonany chleb. Powinien być on jednak wykonany według sprawdzonego przepisu i z dobrej jakości składników. Nie każdy jednak ma czas i możliwości by wypiekać chleb w domu. Wtedy jedynym rozwiązaniem jest korzystanie z usług sprawdzonego piekarza.