Trwa ładowanie...

Karagen - zastosowanie, kontrowersje

Karagen jest substancją pochodzącą z chrząstnicy kędzierzawej (algi morskie). Jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym jako zagęstnik. Symbol karagenu jako dodatku do żywności to E407.

Zobacz film: "Polacy będą wybierać wodorosty zamiast ryb"

spis treści

1. Karagen – zastosowanie

Karagen jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym jako substancja zagęszczająca. Symbol karagenu jako dodatku do żywności to E407. Stosuje się go do stabilizacji zawiesin i emulsji.

Karagen wykorzystuje się w produkcji dżemów, jogurtów owocowych, niektórych ciast, gotowych mas, kakao, mleka skondensowanego, a także innych napojów.

Sprawdzamy skład grillowych kiełbas
Sprawdzamy skład grillowych kiełbas [6 zdjęć]

Króluje na ruszcie. Ze smakiem zjadamy ją z musztardą, ketchupem, sałatkami lub sosami. Kiełbasa. Rynek...

zobacz galerię

Karagen można znaleźć także przemyśle mięsnym. Wykorzystuje się go do nastrzykiwania mięsa a także w wyrobach wędliniarskich. Jest obecny w kiełbasie i konserwach. Zastosowanie karagenu w kiełbasie sprawi, że wstrzyknięta w nią woda zamienia się w galaretkę i można wstrzyknąć jej jeszcze więcej.

Karagen jest wykorzystywany w przemyśle farmaceutycznym i drogeryjnym w produkcji leków, odżywek do włosów. Karageninę używa się w leczeniu choroby wrzodowej.

Symbol karagenu jako dodatku do żywności to E407.

2. Karagen – kontrowersje

Karagen jest substancją legalną i bardzo często stosowaną w polskim przemyśle. Jednak budzi on wiele kontrowersji. Niektórzy lekarze przestrzegają przed spożyciem karagenu, ponieważ oskarżają go o przyczynę zapalenia jelit, owrzodzenia a także powstawania nowotworów żołądka.

Profesor Joanne Tobacman z University of Illinois at Chicago w swoich badaniach potwierdza wpływ karagenu na organizm człowieka. Uczona dowodzi, że karagen przyczynia się do zapalenia jelit, owrzodzenia, powstawania guzów i nowotworów. Podobne zdanie w tej kwesti reprezentuje Międzynarodowa Agencja Badania Raka (IARC). Zdaniem agencji E 407 powoduje nowotwory złośliwe.

Karagen sam w sobie nie jest szkodliwy. Szkodliwe działanie karagenu jest spowodowane połączeniem z bakteriami, procesem przetwórczym, a także sokiem żołądkowym.

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.