Trwa ładowanie...

Kasza owsiana – właściwości, zastosowanie, gotowanie

Kasza owsiana, czyli pełne ziarna owsa pozbawione jedynie twardej, trudnej do strawienia łuski, nie jest w Polsce zbyt popularna, a szkoda. To doskonałe źródło żelaza oraz witamin z grupy B, a także błonnika pokarmowego. Taka kasza jest produktem nie tylko zdrowym, ale również uniwersalnym. Zdecydowanie warto ją włączyć do codziennej diety. Co warto wiedzieć?

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

spis treści

1. Co to jest kasza owsiana?

Kasza owsiana nie jest w Polsce zbyt popularna. Owies kojarzy nam się z płatkami owsianymi, które z porównaniu z kaszą są produktem bardziej przetworzonym i mniej zasobnym w cenne związki, co ma związek z procesem ich powstawania.

Jak powstaje kasza owsiana? Po zebraniu owsa ziarna są czyszczone oraz pozbawiane łuski. Następnie, w zależności od ich wielkości, sortuje się je i poddaje dalszej przeróbce. Całe ziarna to owsiana kasza pęczak.

Niełamane ziarna owsa z wyglądu przypominają ziarenka ryżu długoziarnistego. Kasza owsiana to kasza wyprodukowana z całych ziaren owsa, które sieka się na mniejsze części (kasza łamana) i następnie praży w niskiej temperaturze.

To właśnie dzięki temu jest bardziej wartościowa pod względem odżywczym niż płatki owsiane. One powstają w procesie parowania i walcowania, a także gotowania na parze oraz prażenia.

2. Właściwości kaszy owsianej

Kasza owsiana to różnej wielkości fragmenty obłuskanych ziaren owsa, które są bardzo dobrym źródłem:

  • witamin z grupy B,
  • witaminy E,
  • składników mineralnych, takich jak fosfor, potas, magnez, żelazo, wapń, miedź,
  • białka zawierającego globulinę zwaną awenaliną, białko owsiane jest uważane za wysokowartościowe i porównywane z białkiem sojowym,
  • węglowodanów złożonych,
  • antyoksydantów chroniących przed rozwojem nowotworów,
  • błonnika pokarmowego: rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego w wodzie.

Kasza owsiana jest bogata w węglowodany złożone, dlatego dodaje energii i wywołuje uczucie sytości. Ma też korzystny wpływ na zdrowie, ponieważ:

  • obniża poziomu cholesterolu,
  • pomaga stabilizować poziom glukozy we krwi po posiłku,
  • utrzymać poziom glukozy we krwi na stałym poziomie,
  • zapobiega wystąpieniu cukrzycy,
  • ma pozytywny wpływ na układ trawienny, ponieważ zawiera błonnik pokarmowy, ułatwianie wypróżnianie, zapobiega zaparciom, wspomaga oczyszczanie organizmu ze zbędnych substancji,
  • korzystnie wpływa na układ krążenia: obniża ciśnienie tętnicze krwi, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, wpływa na tworzenie i funkcjonowanie czerwonych krwinek, zapobiega wystąpieniu niedokrwistości,
  • chroni przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki, zapobiega tworzeniu się komórek rakowych,
  • poprawia samopoczucie, zapobiega depresji,
  • zapobiega osteoporozie,
  • wspomaga system odpornościowy,
  • wspomaga odchudzania poprzez zapewnianie sytości.

Kasza owsiana generalnie nie zawiera glutenu, nie powinna być jednak spożywana przez osoby chore na celiakię z uwagi na bardzo częste skażenie glutenem, co jest związane z sąsiedztwem z pszenicą czy jęczmieniem. U alergików problemy gastryczne może także wywołać zawartość aweniny.

Zobacz także:

3. Co zrobić z kaszy owsianej?

Zarówno kasza pęczak, jak i kasza owsiana łamana stanowi bardzo wdzięczny produkt w kuchni. Można ją wykorzystać na wiele sposobów, gdyż jest uniwersalna i wszechstronna. Nadaje się do konsumpcji po ugotowaniu dokładnie tak, jak każda inna tradycyjna kasza.

Neutralny smak owsa sprawia, że kasza owsiana pasuje zarówno do potraw słodkich, jak i słonych: śniadań, obiadów, kolacji czy deserów. Świetnie komponuje się zarówno z orzechami czy owocami, jak i warzywami, ziołami, rybami czy mięsem.

Kasza owsiana sprawdzi się jako samodzielne danie śniadaniowe. Wystarczy do niej dodać owoce – świeże lub suszone, a także orzechy. Ugotowane ziarna sprawdzają się jako podstawa dań typu kaszotto. To także doskonały dodatek do wypieków: ciast, muffinek, placuszków czy ciasteczek.

Ponieważ uzyskana z niej mąka owsiana jest gruboziarnista, warto ją wymieszać z innymi rodzajami mąki. Kaszę owsianą można również wykorzystać do przygotowania zup, także zupy mlecznych lub granoli, jak również do zagęszczania sosów. To świetny składnik farszów, gołąbków czy pierogów.

Jak gotować kaszę owsianą? Kaszę owsianą gotuje się 30 minut, w proporcji 1:4. Oznacza to, że na jedną objętość kaszy owsianej przypadają cztery objętości wody. Można ją przygotowywać zarówno w wodzie, jak i w wywarze. Dla lepszego smaku może być wcześniej prażona (podsmażana na sucho).

Kaszę owsianą można kupić w wielu sklepach z ekologiczną żywnością, ale i coraz częściej w supermarketach. Nie jest szczególnie tania, ponieważ kosztuje od kilku do kilkunastu złotych, w zależności od wagi opakowania.

Kasza owsiana – właściwości, zastosowanie, gotowanie
Kasza owsiana – właściwości, zastosowanie, gotowanie (123rf)
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.