Gluten - co to jest, produkty gluten free, choroby, dieta bezglutenowa

Coraz częściej można usłyszeć o nietolerancji glutenu oraz o diecie bezglutenowej. Czy rzeczywiście gluten to substancja, której powinniśmy się obawiać? Czym jest gluten, w jakich produktach występuje i jak wpływa na zdrowie? Czy każdy powinien jeść jedynie produkty gluten free i jakie będą tego skutki?

Gluten to białko występujące w pszenicy i jej odmianach.Gluten to białko występujące w pszenicy i jej odmianach.
Źródło zdjęć: © 123rf
Ewa RosieckaPaula Komendarczuk

Charakterystyka glutenu

Gluten to mieszanina białek roślinnych znajdujących się w niektórych rodzajach zbóż, takich jak pszenica, żyto, jęczmień czy owies.

Związek ten formuje się z prolamin i gluteninu podczas wyrabiania ciasta z wody i mąki. Przybiera wtedy formę sprężystego kompleksu, odpowiedzialnego za właściwości wyrobów, które cenione są w piekarnictwie, czyli zwięzłość i elastyczność.

To właśnie dzięki glutenowi pieczywo jest puszyste, ma miękki środek i chrupiącą skórkę. Gluten jest też nośnikiem smaku - bez niego wszystkie produkty na bazie mąki pszennej czy żytniej byłyby mdłe i pozbawione aromatu.

Czy warto rezygnować z glutenu?

W ubiegłych dekadach gluten można było spotkać w zbożach i ich przetworach. W chwili obecnej jest dodawany do wielu różnych produktów spożywczych, jak na przykład żywność wysoko przetworzona, przyprawy czy wędliny.

Obecnie zboża są genetycznie modyfikowane, aby zwiększyć w nich zawartość glutenu. Z tego względu spożycie tego związku jest teraz znacznie wyższe niż kilkadziesiąt lat temu.

Żródła glutenu

Gluten znajduje się w wielu produktach spożywczych, takich jak:

  • pieczywo,
  • makarony,
  • pierogi,
  • pyzy,
  • otręby,
  • kiełki zbóż,
  • kasza manna,
  • bulgur,
  • kuskus,
  • pęczak,
  • kasza perłowa,
  • kasza mazurska,
  • ciasta,
  • ciastka,
  • słone przekąski,
  • kawa zbożowa,
  • piwo,
  • płatki śniadaniowe,
  • jogurty,
  • parówki,
  • wędliny,
  • wyroby garmażeryjne,
  • majonez,
  • musztarda,
  • warzywa w puszkach,
  • marynaty,
  • czekolada,
  • chipsy,
  • mieszanki przypraw,
  • kostki bulionowe,
  • musli,
  • kaszki blyskawiczne,
  • proszek do pieczenia,
  • kawa zbożowa,
  • piwo,
  • napoje,
  • suszone owoce,
  • ketchup,
  • musztarda.

Produkty gluten free

Osoby z nietolerancją glutenu mogą bezpiecznie jeść produkty, takie jak:

  • ryż,
  • gryka,
  • proso,
  • kukurydza,
  • amarantus,
  • komosa ryżowa,
  • kasza jaglana,
  • warzywa,
  • owoce,
  • jajka,
  • mięso,
  • ryby, drób,
  • masło,
  • tłuszcze roślinne,
  • naturalne przyprawy,
  • herbata,
  • kawa,
  • soki,
  • sago,
  • sorgo,
  • ziemniaki,
  • mleko,
  • nabiał,
  • owoce morza,
  • octy.

Wymieniona wyżej żywność naturalnie nie ma w składzie glutenu, ale może zostać nim zanieczyszczona w procesie produkcji czy pakowania. Najlepiej sprawdzić oznaczenia na opakowaniu, by mieć stuprocentową pewność.

Zobacz także:

Czy warto ulegać modzie gluten free?

Nasi dalecy przodkowie nie uprawiali roli, więc nie jedli również zbóż. Ich pożywienie składało się z upolowanych zdobyczy oraz tego co znaleźli, na przykład leśnego runa.

Jak się okazuje, nasze geny niewiele się zmieniły od tego czasu, stąd też wynika nieprzystosowanie żywności tego typu. Szacuje się, że problem ten dotyczy kilkunastu procent populacji.

Z produktów zawierających gluten nie należy rezygnować, jeżeli po ich spożyciu nie występują żadne dolegliwości. Warto zachować zdrowy rozsądek i nie ulegać modzie gluten free bez wyraźnej przyczyny.

Choroby związane z glutenem

Gluten jest dobrze tolerowany przez większość osób na świecie. Jedynie u niektórych ludzi jego obecność w diecie może wywoływać problemy zdrowotne.

Celiakia

Celiakia to choroba trzewna, która polega na trwałej nietolerancji glutenu. Schorzenie ma podłoże genetyczne i należy do chorób autoimmunologicznych, opartych na niewłaściwej reakcji układu odpornościowego wobec własnych tkanek.

Na celiakię cierpi około 1 procent Europejczyków, głównie rasy białej z przewagą kobiet. Spożywanie glutenu przez chorego wiąże się z zanikaniem kosmków jelita cienkiego, problemami z wchłanianiem składników odżywczych i z niedoborami żywieniowymi.

Choroba może pojawić się w każdym wieku, ale najczęściej jest rozpoznawana u dzieci. Jest nieuleczalna, co oznacza, że przez całe życie należy unikać glutenu. Objawy celiakii to:

  • biegunka,
  • wzdęcia brzucha,
  • utrata masy ciała,
  • zaburzenia wzrostu u dzieci,
  • zmiany skórne,
  • nudności i wymioty,
  • migrena,
  • ból mięśni,
  • zmęczenie,
  • problemy z koncentracją,
  • wysokie stężenie cholesterolu we krwi,
  • zapalenie stawów,
  • niedokrwistość,
  • zaburzenia emocjonalne.

Diagnostyka celiakii opiera się na wywiadzie lekarskim, dotyczącym odczuwanych dolegliwości, wyników morfologii krwi oraz badania histopatologicznego wycinka jelita cienkiego. Jedyną skuteczną metodą leczenia celiakii jest przestrzeganie diety bezglutenowej.

Alergia na gluten

Alergia na gluten to niewłaściwa reakcja układu odpornościowego na białka obecne w pszenicy. Najczęściej jest zauważalna u dzieci, a część chorych wraz z upływem czasu wyrasta z posiadania tego problemu. Objawy alergii na gluten to:

  • ból brzucha,
  • biegunka,
  • ból głowy,
  • osłabienie,
  • anemia,
  • niedobory witamin,
  • niedobory minerałów,
  • chroniczne zmęczenie.

Leczenie alergii na gluten opiera się przede wszystkim na wykluczeniu białka pszenicy z jadłospisu. Zazwyczaj dieta jest wprowadzana na określony czas i odstawiana, by sprawdzić czy dolegliwości nadal się pojawiają.

Nietolerancja glutenu

Nadwrażliwość na gluten nie jest ani alergią, ani celiakią. To inny typ nieprawidłowej reakcji systemu odpornościowego na spożycie glutenu.

Naukowcy w 2011 roku potwierdzili istnienie takiej jednostki chorobowej oraz ustalili, że dotyczy kilku procent populacji i nie ma związku z genetyką.

Nadwrażliwość ta pojawia się głównie u osób dorosłych, zaś objawy, jakich doświadczają to między innymi:

  • ból brzucha,
  • wysypka,
  • egzema,
  • ciągłe zmęczenie,
  • splątanie,
  • biegunka,
  • wzdęcia,
  • zaparcia,
  • anemia,
  • drętwienie kończyn,
  • bolesność kończyn,
  • osłabienie,
  • omdlenia,
  • pieczenie w przełyku,
  • nudności i wymioty,
  • uczucie przelewania w jelitach,
  • zapalenie języka.

Choroba Duhringa

Choroba Duhringa to rodzaj nietolerancji glutenu, objawiający się przede wszystkim świądem skóry i wykwitami skórnymi, w mniejszym stopniu zaś zaburzeniami ze strony jelit.

Schorzenie nazywane jest skórną manifestacją celiakii. W chorobie Duhringa stwierdza się zaburzenia odpornościowe skóry, a leczenie polega na stosowaniu diety bezglutenowej i sulfonów, mających za zadanie łagodzić objawy.

Dieta bezglutenowa

Zarówno osoby, u których stwierdzono alergię na gluten, jak i celiakię powinny przestrzegać zaleceń żywieniowych, aby uniknąć nieprzyjemnych objawów.

Dieta bezglutenowa to najbardziej skuteczny sposób leczenia. Polega na wykluczeniu z diety wszystkich produktów, zawierających szkodliwą substancję.

Osoby na diecie bezglutenowej muszą dokładnie czytać etykiety i szukać zamienników dla swoich ulubionych produktów. Na szczęście na rynku jest coraz więcej produktów gluten free.

Makaron pszenny można zastąpić gryczanym lub ryżowym. Do pieczenia i przygotowywania potraw sprawdza się mąka kukurydziana, mąka ryżowa, z amarantusa, mąka gryczana).

Zamiast zakazanych kasz i płatków, warto sięgnąć po komosę ryżową, amarantus, tapiokę, grykę oraz sorgo.

Należy również zachować ostrożność przy produktach z owsa, samo zboże nie zawiera glutenu, ale bardzo często jest nim zanieczyszczone.

Należy pamiętać, że z założenia dieta bezglutenowa ma charakter leczniczy i jest przeznaczona dla osób, które źle reagują na gluten.

W ostatnim czasie sposób żywienia zyskał popularność, jako sposób na odchudzanie. Wykluczenie makaronów, ciast i pieczywa może oczywiście wpłynąć na spadek wagi, ponieważ produkty te zawierają dużo węglowodanów.

Warto jednak wiedzieć, że skuteczna dieta redukcyjna nie powinna eliminować z jadłospisu żadnej grupy składników. Jeśli nie mamy alergii na gluten, to nie musimy z nich rezygnować.

Kalorie i wartości odżywcze glutenu

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 28 g (1 porcja)
Wartość energetyczna370 kcal105 kcal
Białko75,2 g21,3 g
Węglowodany13,79 g3,91 g
Cukier0 g0 g
Błonnik0,60 g0,17 g
Tłuszcz1,85 g0,52 g
Tłuszcze nasycone0,27 g0,08 g
Tłuszcze jednonienasycone0,16 g0,04 g
Tłuszcze wielonienasycone0,81 g0,23 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C0 mg0 mg
Równoważnik folianów0 µg0 µg
Witamina B1 - tiamina0 mg0 mg
Witamina B2 - ryboflawina0 mg0 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0 mg0 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0 mg0 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0 mg0 mg
Witamina B9 - kwas foliowy0 µg0 µg
Witamina B4 - cholina0 mg0 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A0 i.u.0 i.u.
Witamina A0 µg RAE0 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0 mg0 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K0 µg0 µg
Wapń142 mg40,3 mg
Żelazo5,20 mg1,47 mg
Magnez25,0 mg7,09 mg
Fosfor260 mg73,7 mg
Potas100 mg28,4 mg
Sód29,0 mg8,22 mg
Cynk0,85 mg0,24 mg
Miedź0,18 mg0,05 mg
Mangan0 mg0 mg
Selen39,7 µg11,26 µg
Woda8,20 g2,33 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka