Katusze dla wątroby. Zapalenie, stłuszczenie i marskość masz jak w banku
Magazynuje witaminy, odtruwa organizm, produkuje białka, przekształca je wraz z cukrami w tłuszcze. Nie bez powodu zatem nazywana jest jednym z najważniejszych organów w ludzkim ciele. Tymczasem każdego dnia nieświadomie szkodzimy wątrobie. Czy jest na to remedium?
1. Szkodzi wątrobie. Pozbądź się z diety
Zapalenie wątroby, stłuszczeniowa choroba wątroby, czy jej marskość to najczęstsze choroby, jakie dotykają ten narząd. Winne mogą być używki, jak papierosy czy alkohol, a także nadużywanie określonych leków, czy wreszcie również brak ruchu, nadmiar cukru, żywności przetworzonej i tłuszczów nasyconych w diecie.
Jak wykazało jedno z badań opublikowanych w "Nutrients" w pierwszej połowie 2023 r., istnieje wyraźny związek między żywnością o wysokim stopniu przetworzenia, bogatą w cukry proste, tłuszcze nasycone i trans, a także niezawierającą odpowiedniej ilości składników odżywczych i błonnika a rozwojem niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD).
W trosce o wątrobę warto zatem z codziennych posiłków wykluczyć słodkie napoje gazowane, białe pieczywo i słodycze, fast food oraz przetworzone czerwone mięso. Niektórzy jednak muszą pójść o krok dalej i wdrożyć tzw. dietę wątrobową.
Nie ma w niej miejsca dla przetworzonego czerwonego mięsa, zwłaszcza tego obfitującego w tłuszcz, ale też dla tłustego nabiału, szczególnie żółtych serów czy serów pleśniowych, a także innych produktów, które są zasobne w tłuszcze. "Wątrobowcy" muszą uważać nawet na masło, oliwę czy niektóre ryby morskie jak łosoś i halibut.
2. Dieta wątrobowa. Dla kogo?
Jeśli jemy dużo śmieciowej żywności, nadużywamy alkoholu czy jesteśmy amatorami słodkości, a przy tym doskwierają nam od dłuższego czasu dolegliwości, takie jak niestrawność, osłabienie bądź przewlekłe zmęczenie i biegunki tłuszczowe, to może być znak, że wątroba potrzebuje detoksu.
Jego podstawą jest kilka prostych do wprowadzenia zasad:
- unikaj przejadania się i jedz częściej, ale mniejsze porcje,
- jedz powoli, bez pośpiechu, pamiętając o starannym przeżuwaniu pokarmów,
- zrezygnuj z dań smażonych i pieczonych na rzecz gotowanych,
- uważaj na ostre przyprawy oraz sól i dodatki spożywcze w żywności przetworzonej,
- pij co najmniej 1,5-2 l wody dziennie,
- staraj się jeść żywność nieprzetworzoną bądź o minimalnym stopniu przetworzenia.
To może wystarczyć, by poprawić kondycję wątroby, jednak w przypadku większych problemów z narządem może być konieczne wprowadzenie restrykcyjnej diety wątrobowej. Powinna być ordynowana przez lekarza, w przypadku gdy uzna to za konieczne. Wówczas podstawą diety są produkty niskotłuszczowe i lekkostrawne – jak białe mięso, chude ryby i chudy nabiał, warzywa i owoce bez skórki czy lekkostrawne produkty zbożowe.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl