Trwa ładowanie...

Katusze dla wątroby. Zapalenie, stłuszczenie i marskość masz jak w banku

 Karolina Rozmus
23.09.2023 15:46
Jakie produkty szkodzą wątrobie?
Jakie produkty szkodzą wątrobie? (Getty Images)

Magazynuje witaminy, odtruwa organizm, produkuje białka, przekształca je wraz z cukrami w tłuszcze. Nie bez powodu zatem nazywana jest jednym z najważniejszych organów w ludzkim ciele. Tymczasem każdego dnia nieświadomie szkodzimy wątrobie. Czy jest na to remedium?

spis treści

1. Szkodzi wątrobie. Pozbądź się z diety

Zapalenie wątroby, stłuszczeniowa choroba wątroby, czy jej marskość to najczęstsze choroby, jakie dotykają ten narząd. Winne mogą być używki, jak papierosy czy alkohol, a także nadużywanie określonych leków, czy wreszcie również brak ruchu, nadmiar cukru, żywności przetworzonej i tłuszczów nasyconych w diecie.

Jak wykazało jedno z badań opublikowanych w "Nutrients" w pierwszej połowie 2023 r., istnieje wyraźny związek między żywnością o wysokim stopniu przetworzenia, bogatą w cukry proste, tłuszcze nasycone i trans, a także niezawierającą odpowiedniej ilości składników odżywczych i błonnika a rozwojem niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD).

Zobacz film: "Oczyść wątrobę w 6 krokach"
Przetworzona żywność, alkohol czy papierosy rujnują wątrobę
Przetworzona żywność, alkohol czy papierosy rujnują wątrobę (Getty Images)

W trosce o wątrobę warto zatem z codziennych posiłków wykluczyć słodkie napoje gazowane, białe pieczywo i słodycze, fast food oraz przetworzone czerwone mięso. Niektórzy jednak muszą pójść o krok dalej i wdrożyć tzw. dietę wątrobową.

Nie ma w niej miejsca dla przetworzonego czerwonego mięsa, zwłaszcza tego obfitującego w tłuszcz, ale też dla tłustego nabiału, szczególnie żółtych serów czy serów pleśniowych, a także innych produktów, które są zasobne w tłuszcze. "Wątrobowcy" muszą uważać nawet na masło, oliwę czy niektóre ryby morskie jak łosoś i halibut.

2. Dieta wątrobowa. Dla kogo?

Jeśli jemy dużo śmieciowej żywności, nadużywamy alkoholu czy jesteśmy amatorami słodkości, a przy tym doskwierają nam od dłuższego czasu dolegliwości, takie jak niestrawność, osłabienie bądź przewlekłe zmęczenie i biegunki tłuszczowe, to może być znak, że wątroba potrzebuje detoksu.

Jego podstawą jest kilka prostych do wprowadzenia zasad:

  • unikaj przejadania się i jedz częściej, ale mniejsze porcje,
  • jedz powoli, bez pośpiechu, pamiętając o starannym przeżuwaniu pokarmów,
  • zrezygnuj z dań smażonych i pieczonych na rzecz gotowanych,
  • uważaj na ostre przyprawy oraz sól i dodatki spożywcze w żywności przetworzonej,
  • pij co najmniej 1,5-2 l wody dziennie,
  • staraj się jeść żywność nieprzetworzoną bądź o minimalnym stopniu przetworzenia.

To może wystarczyć, by poprawić kondycję wątroby, jednak w przypadku większych problemów z narządem może być konieczne wprowadzenie restrykcyjnej diety wątrobowej. Powinna być ordynowana przez lekarza, w przypadku gdy uzna to za konieczne. Wówczas podstawą diety są produkty niskotłuszczowe i lekkostrawne – jak białe mięso, chude ryby i chudy nabiał, warzywa i owoce bez skórki czy lekkostrawne produkty zbożowe.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze