Trwa ładowanie...

Kawa funkcjonalna – rodzaje i działanie

Avatar placeholder
23.08.2022 13:56
Kawa funkcjonalna nie tylko dodaje energii i stawia na nogi, ale i wspiera w innych aspektach.
Kawa funkcjonalna nie tylko dodaje energii i stawia na nogi, ale i wspiera w innych aspektach. (Pexels)

Kawa funkcjonalna to smaczny i aromatyczny napój, który odpowiada na szczególne potrzeby konsumentów. Nie tylko dodaje energii i stawia na nogi, ale i wspiera w innych aspektach. To stosunkowo nowy produkt na rynku, który można potraktować jak suplement diety stworzony z myślą o kawoszach. Jakie są rodzaje kawy funkcjonalnej? Jak działają?

spis treści

1. Co to jest kawa funkcjonalna?

Kawa funkcjonalna to naturalna kawa wzbogacona różnymi substancjami, także minerałami i witaminami, ale i innymi składnikami, które uszlachetniają formułę i sprawiają, że napój ma szczególne właściwości. To idealne rozwiązanie dla kawoszy, którzy cenią smak kawy i cenią jej działanie, ale i poszukują napoju o dodatkowych właściwościach prozdrowotnych.

Jak działa kawa?

Kawa, jedna z najpopularniejszych używek na świecie i główne źródło kofeiny, to napój przygotowywany z palonych, zmielonych lub poddanych instantyzacji ziaren kawowca. Pochodzi z Etiopii. W Europie pojawiła się około XVI wieku.

Zobacz film: "Kawa chroni przed parkinsonem"

Picie kawy to nie tylko smaczny rytuał, ale i wymierne korzyści dla zdrowia oraz samopoczucia. Trzeba tylko pamiętać, by napój nie był konsumowany w nadmiarze. Wówczas przynosi bowiem więcej szkody niż pożytku.

„Mała czarna”:

  • dodaje energii, „stawia na nogi”, niweluje zmęczenie,
  • pobudza organizm: podnosi ciśnienie krwi, przyspiesza akcję serca, dotlenia organizm,
  • rozjaśnia umysł, poprawia koncentrację,
  • wspiera walkę z wolnymi rodnikami (opóźnia proces starzenia), zawiera bowiem polifenole, czyli związki o właściwościach przeciwutleniających,
  • przyspiesza przemianę materii, ma korzystny wpływ na trawienie,
  • prowadzi do zmniejszenia wydzielania histaminy, chroni więc przed pojawieniem się objawów alergii,
  • zapobiega chorobom układu krążenia i niektórym nowotworom (zmniejsza ryzyko zachorowania na raka wątroby), chroni wątrobę przed uszkodzeniami. Regularne picie kawy może także zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób takich jak cukrzyca typu II, choroba Parkinsona czy choroba Alzheimera.

Ile działa kawa? Kofeina zaczyna działać już po około 10 minutach od spożycia, choć maksymalne stężenie w krwi osiąga dopiero między 30 a 60 minutą od wypicia. Stan najwyższego pobudzenia może utrzymywać się do 2 godzin, stan lekkiego pobudzenia nawet do 4.

2. Rodzaje i działanie kawy funkcjonalnej

Kawa funkcjonalna to produkt, który powstaje poprzez dodanie do naturalnego naparu różnych składników, które stanowią wartość dodaną. Taka kawa jest nie tylko zastrzykiem energii, ale i zaspokaja inne potrzeby organizmu oraz oczekiwania konsumenta.

Jakie są rodzaje kawy funkcjonalnej? To na przykład:

Kawa poprawiająca metabolizm

Kawa poprawiająca metabolizm, jest zwykle wzbogacana o L-karnitynę, ekstrakt z garcynii kambodżańskiej, a także witaminy z grupy B (niacyna, ryboflawina) czy minerały (cynk, chrom).

Napój nie tylko dodaje energii, ale i ma działanie prozdrowotne: pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi, wspiera metabolizm węglowodanów, kwasów tłuszczowych i innych makroskładników, oczyszcza organizm. Wspiera podczas kuracji odchudzających.

Kawa – eliksir młodości,

Kawa – eliksir młodości, czyli kawa z antyoksydantami, zawiera jagody acai, zieloną mate (green mate), cynk czy witaminę E. Taka kawa funkcjonalna jest polecana osobom, które chcą żyć świadomie i zdrowo, zamieszkują duże miasta, są narażone na działanie zanieczyszczonego środowiska bądź przewlekłego stresu, prowadzą nieregularny i niespecjalnie higieniczny tryb życia, palą papierosy i sięgają po inne używki.

Kawa z antyoksydantami pozwala chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a komórki przed stresem oksydacyjnym. Wspiera prawidłową syntezę DNA, funkcjonowanie układu odpornościowego. Ma pozytywny wpływ na wygląd, samopoczucie i zdrowie.

Kawa poprawiająca koncentrację

Kawa poprawiająca koncentrację oraz pamięć i oczyszczająca umysł, jest wzbogacona o magnez, witaminy z grupy B (niacyna, ryboflawina, kwas pantenowy) i kofeinę z guarany, często także grzyby adaptogenne Lion’s Mane i Cordyceps. Te są znane z właściwości wspierających pracę mózgu, lepszą koncentrację, tzw. focus i sprawność intelektualną.

Taka kawa funkcjonalna wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, relaksuje i poprawia nastrój, tonuje bądź eliminuje znużenie czy zmęczenie, pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych, wyostrza także zmysły i wspomaga czujność.

Jest szczególnie polecana osobom, które się uczą (np. przygotowują do matury, egzaminu czy sesji na studiach), wykonują prace umysłowe (zwłaszcza wymagające skupienia), chcą poprawić pamięć i zdolność koncentracji, a także są przemęczone bądź narażone na przewlekły stres.

Kawa energetyzująca

Kawa energetyzująca, zawiera większą niż standardowy napój dawkę kofeiny, na przykład z guarany. Jest również wzbogacana kompleksem witamin z grupy B. Taki napój niweluje uczucie zmęczenia i znużenia, dodaje energii, pobudza i orzeźwia, a i podnosi wydajność psychofizyczną.

Taka kawa funkcjonalna jest polecana dla osób bardzo aktywnych, ciężko pracujących fizycznie, uprawiających sport i pracujących na nocne zmiany, ale także prowadzących nieregularny tryb życia i często podróżujących, zmieniających strefy czasowe.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze