Trwa ładowanie...

Kawa, która wspomaga leczenie chorób. Dodaj jeden składnik

 Aleksandra Zaborowska
24.05.2024 11:02
Dodaj do kawy. Przyspiesza wytwarzanie przeciwciał, oczyszcza nerki
Dodaj do kawy. Przyspiesza wytwarzanie przeciwciał, oczyszcza nerki (Getty Images)

Choć zestawienie kawy z ziołowymi smakami i aromatami wydaje się niekonwencjonalne, jedna z lekarek zapewnia, że taki napój przynosi zbawienne efekty dla organizmu.

spis treści

1. Jak działa pokrzywa?

Bogata w witaminy pokrzywa dostarcza sporych ilości witaminy C (m.in. wspierającej odporność), ale także witamin z grupy B oraz witaminę K.

Pokrzywa zawiera również moc składników mineralnych, takich jak krzem, żelazo, jod, fosfor, magnez, potas i wapń. Jest też bogata w substancje takie jak fitosterole, flawonoidy, sole mineralne i olejki eteryczne.

“Pokrzywa wspomaga także proces niszczenia chorobotwórczych bakterii, wirusów i grzybów. Przyspiesza wytwarzanie przeciwciał, dzięki czemu przyspiesza powrót do zdrowia. Działa moczopędnie, oczyszczając nerki, pęcherz oraz całe drogi moczowe” - pisze na swoim profilu na Instagramie dr n. med. Monika Czerska, specjalistka z dziedzin neurologii, balneologii i medycyny fizykalnej.

Zobacz film: "Kawa wydłuża życie. Wyniki badań zaskakują"

Lekarka przekonuje, że spożywanie kawy z dodatkiem pokrzywy może wprowadzać wiele korzystnych dla zdrowia substancji do napoju, który znajduje się w stałym jadłospisie wielu Polaków.

2. Kawa z pokrzywą. Jak ją przygotować?

Zastanawiasz się jak zabrać się za przygotowanie tak nietypowego napoju? Specjalistka w swoim filmie na Instagramie prezentuje instrukcję krok po kroku i wyjaśnia, dlaczego parzenie powinno wyglądać akurat w taki sposób.

“Do dzbanuszka wsypujecie troszkę zmielonej kawy i liści pokrzywy, następnie zalewacie gorącą wodą i odczekujecie 20 minut. Mamy wówczas zachowane wszystkie właściwości kawy i wszystkie właściwości pokrzywy, ale co najważniejsze, kawa staje się bardziej aromatyczna, ale nie ma swojej goryczki” - podaje w wideo ekspertka.

“Pokrzywa jest naturalnym antyoksydantem, wymiataczem wolnych rodników i wszystkich złych substancji” - dodaje lekarka.

Dr Czerska podkreśla, że spożywanie tego typu napojów może stanowić dodatkowe wsparcie dla organizmu dla pacjentów chorych – a nawet onkologicznych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze