Kawa zmniejsza ryzyko wystąpienia zaburzeń rytmu serca i ostrej niewydolności nerek. Potwierdziły to kolejne badania
Kolejne badania wskazują na prozdrowotne korzyści związane z piciem kawy. Okazuje się, że wypijanie dwóch-trzech filiżanek napoju dziennie korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Jedno z ostatnich badań wskazuje również, że kawa może przeciwdziałać rozwojowi ostrej niewydolności nerek.
1. Czy kawa szkodzi na nerki?
Najnowsze badania Amerykanów potwierdziły po raz kolejny cenne właściwości związane z regularnym piciem kawy. Badacze z Johns Hopkins University School of Medicyne w USA wykazali, że wypijanie co najmniej jednej filiżanki kawy dziennie zmniejsza ryzyko rozwoju poważnych chorób nerek.
Naukowcy przeanalizowali dane medyczne dotyczące ponad 14 tys. dorosłych pacjentów. Osoby biorące udział w analizie były badane siedem razy w ciągu 24 lat, w tym czasie deklarowali też, ile wypijają kawy dziennie. Na podstawie tych danych Amerykanie biorąc pod uwagę również inne czynniki, takie jak styl życia, cechy demograficzne, stwierdzili, że osoby, które wypijały jedną filiżankę kawy dziennie miały o 15 proc. niższe ryzyko rozwoju ostrej niewydolności nerek w porównaniu do grupy, która nie pijała kawy.
Najkorzystniejsze efekty zaobserwowano w grupię osób, które spożywały dwie do trzech filiżanek kawy dziennie, w ich przypadku ryzyko rozwoju choroby nerek było nawet o 23 proc. niższe.
- Podejrzewamy, że przyczyną wpływu kawy na ryzyko wystąpienia niewydolności nerek może być to, że albo biologicznie aktywne związki w połączeniu z kofeiną, albo tylko sama kofeina poprawia perfuzję i wykorzystanie tlenu w nerkach – wyjaśniał prof. Chirag Parikh z Johns Hopkins University School of Medicine, jeden z autorów badania.
Praca została opublikowana na łamach Kidney International Reports.
2. Jak kawa wpływa na nasze zdrowie?
O nowych doniesieniach dotyczących właściwości kawy pisze też w mediach społecznościowych lek. Bartosz Fiałek, popularyzator wiedzy medycznej i zastępca Dyrektora ds. Medycznych SPZ ZOZ w Płońsku.
"Kawa (2-3 filiżanki na dobę) zmniejsza ryzyko wystąpienia zaburzeń rytmu serca, ostrej niewydolności nerek, chorób układu sercowo-naczyniowego tudzież śmiertelności z jakiegokolwiek powodu" - zaznacza lekarz.
Już wcześniejsze badania przeprowadzone w ramach projektu European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) – Germany wykazały, że osoby regularnie sięgające po kawę dużo rzadziej cierpią na choroby układu sercowo-naczyniowego. Analiza pokazała, że osoby spożywające 4 filiżanki kawy dziennie (zarówno z kofeiną, jak i bezkofeinowej) rzadziej chorowały na cukrzycę typu 2. Inne badanie NIH wskazywało, że pijący 4-5 filiżanek kawy dziennie, rzadziej umierali z powodu chorób serca i układu oddechowego, cukrzycy.
Eksperci przypominają, że prozdrowotne właściwości nie dotyczą kawy rozpuszczalnej.
Katarzyna Grzęda-Łozicka, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl